5 programovacích her, které každé dítě pohltí

Umí vaše dítě programovat? Ne? Je ten nejvyšší čas to napravit! Ukážeme vám pět osvědčených způsobů, jak začít.

Programování jako nová forma gramotnosti

Možná si říkáte, že jste vyrostli bez moderních technologií a nechcete u nich příliš brzy vidět ani svoje děti. Možná je u vás doma sezení u počítače a hraní počítačových her něco, na co pohlížíte s despektem. Vidíte v programování dovednost, která patří jen k IT profesím? Nenechte se zmást, programování se vašemu dítěti bude hodit, ať se stane učitelem, právníkem, nebo třeba chirurgem. Podle IT expertů bude za pár let velmi obtížné najít bez této dovednosti uplatnění na pracovním trhu a tomu by se měla přizpůsobit výuka informatiky na českých školách. Ministerstvo školství jde bohužel proti proudu evropských trendů a zatím žádnou strategii nepřipravuje. 

„Programování vede děti k tvořivosti.“

Řada evropských zemí, jako například Estonsko, Finsko a Velká Británie, reflektuje vývoj v oblasti digitálních technologií a programování do výuky postupně zavádí už od základní školy. Nejde při něm vyloženě o naprogramování robota nebo zvládnutí konkrétního programovacího jazyka. Programování děti jednoduše učí způsobu uvažování, který využijí v nejrůznějších životních situacích, od logického řešení každodenních problémů po ovládání přístrojů. Na rozdíl od polohy pasivního konzumenta internetového obsahu vede programování děti k tvořivosti. U počítače při něm tráví volný čas aktivně.

Vytvořit tabulku v Excelu, vyhledat recept na Googlu nebo poslat e-mail – to už opravdu nestačí. K práci s informačními technologiemi potřebujeme vědět, jak fungují aplikace, které denně používáme, a proč počítač reaguje určitým způsobem. Digitální gramotnost hraje stejnou roli jako znalost cizího jazyka nebo matematiky a je velká škoda, že ji zatím naše školní osnovy opomíjejí. Nemusel by se jí v rozvrhu nutně věnovat samostatný prostor. Využitelná je i jako průřezové téma, které lze využít v matematice stejně dobře jako ve společenských vědách. 

Tohle není pro holky

Datová analytička Dita Přikrylová se svým hnutím Czechitas od r. 2014 boří mýty o tom, že obor IT je doménou mužů, a vhání mu do žil ženskou krev. Czechitas pořádají workshopy a kurzy programování pro ženy po celé České republice a za podpory projektu Evropské unie rozdělují ve dvou krajích země stipendia dívkám a ženám začínajícím v IT. Že dívky nemají o nic menší vlohy k logickému uvažování, často zmiňují i Silvie Zeman a Klára Štouračová, zakladatelky projektu makeITtoday, v jehož rámci probíhají kurzy programování. Třetinu účastnic tvoří dívky. 

5 tipů, jak začít

Chcete si programování oťukat, ale škola vašich dětí mu nefandí?

Máme pro vás 5 tipů, jak začít hravě a nenásilně:

1. Hello Ruby – dobrodružné programování

Zdroj: www.helloruby.com

Kniha poutavých příběhů o malé Ruby s velkou fantazií je světovým bestsellerem. Za každým příběhem najdete úkol, ale je jen na vás, v jakém pořadí jednotlivé části prozkoumáte. Do příběhu vtáhne děti od 8 let.

Tato kniha nemá za cíl „naučit děti programovat“. Neučí žádné konkrétní programovací jazyky, ale přináší základy počítačového myšlení, které každý budoucí dětský programátor bude jednou potřebovat. Děti se naučí, jak rozložit velké problémy na malé, jak pátrat po indiciích, jak krok za krokem vytvářet plány a myslet mimo zaběhnuté koleje. 

– píše Linda Liukas v úvodu pro rodiče.

2. Scratch

Programovací jazyk Scratch je základním kamenem IT kurzů, které najdete na webu makeITtoday.cz. Projekt spustily dvě HR specialistky, Silvie Zeman a Klára Štouračová, a učí programovat děti od 8 do 12 let, tedy ve věku, kdy už děti zvládají se déle koncentrovat a kriticky přemýšlet. „Naše kurzy trvají šestnáct týdnů a jde o úvod do programování zábavnou formou. Děti nezahlcujeme složitým programovacím jazykem. Scratch, který na hodinách používáme, jsou programovací bloky a je to něco, co děti okamžitě chytne. Máme vyzkoušené, že nejvhodnější jsou pro děti od 8 do 12 let. Na konci první hodiny si už zvládnou vytvořit jednoduchý animovaný příběh,“ přibližuje Silvie. Jazyk Scratch, kterým děti rychle vytvoří vlastní hry a animace, je možné se naučit i bez kurzů na https://scratch.mit.edu.

3. Ozoboti 

https://www.youtube.com/watch?v=Xqe38gUhMo0

S Ozobotem nebudete potřebovat ani počítač, ani telefon. Je to jednoduchý robot, kterého lze programovat pomocí barevných kódů. K tomu stačí fixky a papír. Jestli se vám zalíbí, můžete se odpoutat od pohádek a cestiček na papíře a do programování zapojit technologické pomůcky.

Rozsahem možností a počtem úrovní složitosti je Ozobot zcela výjimečný: od úplných začátečníků předškolního věku až po studenty vysokých škol. Od fixky a papíru po obrazovku a JavaScript. Více zde.

4. Lego Mindstorms

Z tradiční stavebnice si můžete sestavit roboty, jejichž řídicí jednotka je propojena s aplikací v tabletu či chytrém telefonu. Společné hraní tak získává úplně jiný rozměr. 

Zdroj: www.lego.com

5. Cubetto

Hra Cubetto slibuje, že naučí programovat i ty nejmenší. Jde o deskovou hru pro děti od tří let, ve které je úkolem dostat dřevěné vozítko z bodu A do bodu B. Na Kickstarteru během několika dní uchvátila nečekaně velké množství lidí a hitem je i po několika letech na trhu.

Související články

5 Comments

  1. Otevřel jsem tuto stránku náhodně…a vlastně mě mrzí, že lžete o MŠMT. Jistě jim lze vyčítat spoustu věcí, ale informatika a digitální gramotnost je něco, na čem pracují neustále…byť to třeba zvenku nemusí vypadat. Ale stačilo se zeptat…

  2. Pro ty co nesouhlasi, u nas se deti v 7 tride zakladni skoly uci malovani …
    ano teda nepovinny predmet bylo psani vsemi 10ti
    jinak nic
    tot ku koncepci ktera je realne v praxi kde deti vi o technice vice nez ucitel

  3. Ať je to s výukou IT na školách tak nebo onak. Pokud chcete, aby vaše dítě programování rozumělo a umělo, nemůžete se spoléhat jen na školy. Tj. mimoškolní aktivity s IT tématikou vás neminou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button