Počítačové hry jako ztráta času? V Americe vám mohou zajistit vysokoškolské stipendium

E-sports, neboli soutěžní hraní počítačových her, představují jeden ze způsobů, jak mohou američtí středoškoláci významně pomoci svým rodičům. Pokud jsou totiž v této disciplíně opravdu dobří, může jim jejich hraní pokrýt univerzitní školné, a to dokonce na mnoha vysokých školách ve Spojených státech amerických. Data z roku 2018 ukazují, že počet vysokých škol nabízejících teenagerům obdržení stipendií prostřednictvím e-sports za jeden rok vzrostl pětkrát. V Americe momentálně existuje již kolem 120 vysokoškolských studijních oborů zaměřených přímo na e-sports.

V následujícím roce vzroste počet diváků e-sports odhadovaně na 430 miliónů.

Počítačové hry si stále hledají své stabilní místo mezi ostatními sporty, mnoho amerických škol však již učinilo o krok navíc a e-sports podporuje. Stipendia na ně zaměřená jsou postavená na stejných principech jako ta, která studenti získávají například za vynikající výsledky ve fotbale, basketbale nebo dalších sportech.

E-sports na univerzitní půdě?

K nárůstu počtu těchto stipendií zaměřených na hraní počítačových her došlo hlavně během posledních dvou let, tedy od roku 2016. Dle Michaela Brookse z americké asociace pro e-sports však bude stále ještě nějakou dobu trvat, než se disciplína e-sports pevněji definuje a než pro ni bude na vysokoškolské půdě vytvořeno stabilnější zázemí.

E-sports získávají na své oblibě nejen v USA, nýbrž i v celosvětovém žebříčku, a zatímco se zvětšuje počet aktivních hráčů počítačových online her, do velkých cifer se dostává i množství jejich fanoušků. V roce 2019 vzroste počet diváků e-sports odhadovaně na 430 miliónů.

Zdroj
nytimes.comforbes.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button