Očekáváme dobré školní výsledky? Bez dostatečného spánku to nepůjde

Pravděpodobně také znáte nepříjemné pocity po probdělé noci. Nedáváte pozor, snadněji se rozzlobíte, máte problém s koncentrací. Ovšem nedostatek spánku může v dlouhodobějším měřítku vést i k závažnějším obtížím. Patří mezi ně například deprese, srdeční choroby, obezita nebo cukrovka druhého typu. U amerických adolescentů je nedostatek spánku spojen také se dvěma nejčastějšími příčinami smrti – s autonehodou a sebevraždou.

Americká akademie pediatrů proto doporučuje, aby školní vyučování začínalo nejdříve v 8.30 h. Školy se však touto radou bohužel neřídí, ranní výuka v USA začíná průměrně v 8.03 h.

Spánková deprivace je stále rozšířenějším problémem. Nevyspalým teenagerům neprospívají ani na internetu se objevující motivační videa, podle kterých je nejlepší se na cestě za úspěchem a kariérou svého spánku z velké části zřeknout. Dle některých je spánek dokonce jen zvyklost, ne nutnost.

Spíme méně než v minulosti

Nebezpečí ukazují také statistiky porovnávající délku spánku u Američanů ve čtyřicátých letech minulého století a dnes. Průměrný Američan dnes spí jen 6,8 hodiny, o celou jednu hodinu méně než před 80 lety.

Kolem 7 hodin spí také Češi. Alarmující je také fakt, že 27 % Čechů v průzkumech uvedlo, že denně spí maximálně 6 hodin. Není ale důvod věšet hlavu, situaci je možné změnit. Stačí například posunout začátek školního vyučování, aby se spánku dostalo alespoň dětem a teenagerům, kteří ho potřebují pro svůj správný vývoj. Třeba tím docílíme také toho, že budou v lavicích přítomni nejen fyzicky, ale i psychicky.

Zdroj
gse.harvard.edu

Související články

3 Comments

  1. Nedava to absolutnu logiku. Cim neskor bude vyucovanie zacinat tym neskor dojdu deti domov a tym menej budu mat volnejo casu ktory si budu vynahradzat ponociach v posteli s mobilom v ruke.

  2. Souhlasím s 8.30. Je to kompromis, který umožní i dojíždějícím dětem mít rozumně nastavené ráno. Školy obecně nezohledňují biorytmus a ani nepropagují obecné výhody zdravého způsobu života/spánku. Velký problém (i můj osobní) je motivovat ke zdravému spánku „teenagery“. Je pro ně „in“ nechodit brzo spát a navíc jsou připojeni k obrazovkám do pozdních hodin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button