Školní aktovky z recyklovaných plastových tašek a se solárním panelem

Startupový nápad, který už roky pomáhá Africe.

Nová školní aktovka má pro prvňáčka svou nezaměnitelnou symboliku. V některých afrických zemích však školní aktovka byla luxusem, který si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Ostatní děti musely nosit své učebnice v plastových igelitkách. Z potřeby se zrodil podnikatelský nápad, který již od roku 2013 pomáhá přírodě a mnoha africkým školákům. Jak se to celé událo?

Rethaka je název sociálního startupu, který se před 6 lety rozhodl situaci afrických školáků změnit a zajistit jim dostatek školních aktovek. Za nápadem stojí konkrétně mladá Afričanka Thato Kgatlhanye, která problém chtěla vyřešit ekologickou cestou, na výrobu nových aktovek proto použila staré igelitové tašky. V roce 2017 startup své tašky distribuoval již do 6 afrických zemí a recyklovalo se přitom neuvěřitelných 400 000 plastových igelitek.

Zdroj: Facebook Repurpose Schoolbags

Každá taková aktovka je vyrobena výhradně z plastu, a má dokonce i vlastní svítilnu, která je nabíjena solární energií. Když tedy školák dochází během dne do a ze školy, shromažďuje si ve svítilně energii, kterou může později večer použít na svícení při plnění domácích úkolů. Mnoho domácností v Africe totiž nemá k dispozici připojení na elektřinu. Tato nová vychytávka mnoha dětem poprvé umožnila sednout si nad domácí úkoly i po setmění. Někteří učitelé dokonce přiznali, že díky novým školním aktovkám mohli svým žákům poprvé zadat domácí úkoly, protože věděli, že děti budou mít možnost je doma vypracovat.

Jak nápad vznikl a na jakém principu fungují solární svítilny? Podívejte se na video.

Podrobnosti
youtube.com
Zdroj
bizcommunity.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button