Studium z elektronických knih bývá nedoceněné

Ať již z nevědomosti, menší technické zdatnosti, z důvodů, že by museli do pořízení elektronické knihy nebo čtečky investovat čas nebo i peníze dává i v současné době většina žáků a studentů přednost studiu z klasických papírových knih. A je to škoda.

Studenti u tradičních papírových knih zůstávají kromě jiného i z důvodů, že si do svých papírových knih podškrtávají text, vpisují poznámky a tím ničí knihu pro ostatní čtenáře (možná i pro sebe), např. i znemožňují dalším čtenářům případnou digitalizaci textu pomocí OCR – automatického rozpoznávání znaků. A možná to dělají i v dobré víře, že neexistuje digitální alternativa k tomuto způsobu učení. Pojďme si proto něco říci k možnostem elektronických učebnic a e-knih. Možná dojdete (ne snad hned, ale určitě časem) k tomu, že i v e-knihách se dá rychle orientovat, zvýrazňovat text, dělat výpisky a vůbec se z nich rychle učit.

Mnoho cest k obsahu

Výhodami e-knih je možnost snadného vyhledávání textu. Méně pohodlné, ale vzhledem k papírovým knihám šetrnější, je možnost zvýrazňování či dopisování poznámek, jejich snadné skladování, možnost mít je pořád s sebou a ve velkém množství – přeskakovat z jedné knihy do druhé, porovnávání textů. To vše je možná „nošením dříví do lesa“.

E-knihy mohou být zpracovány v různých formátech. Když to vezmu od nejjednodušších, tak to může být klidně i txt, ale častějšími formáty jsou epub, mobi nebo pdf, ale také docx, případně ofocené stránky knih, ale takovému formátu bych snad ani e-kniha neříkal. Každý formát si můžete číst, jak na počítači, tak na mobilních zařízeních jako je mobil nebo tablet (s Androidem nebo s iOS, tedy iPad).

Texty formátu txt (nebo docx), v kterém si můžete uchovávat třeba i své poznámky, přepsané nebo digitální výpisky z internetových či jiných zdrojů (třeba e-knih), nemohou být nijak chráněny nejen proti sdílení, ale ani proti úpravě autorského textu, a proto v nich zpravidla nejsou e-knihy vydávány. Na druhou stranu umožňují právě vpisování vlastních poznámek a řada dalších formátů se dá do této podoby převést. Třeba pomocí internetových konverzních služeb, které snadno najdete, pokud zadáte vyhledávači třeba „epub to docx“, pokud není zdrojový formát proti takovému počínání chráněn.

Nejčastějšími formáty e-knih jsou epub nebo mobi. Lze je číst v různých čtečkách, např. na mobilech s Androidem to jsou MoonReader, CoolReader aj. Čteček nabízí obchod GooglePlay nepřeberné množství, stejně jako obchod pro iOS AppStore.

Podle čeho vybírat?

Čemu věnovat v případě volby čtečky pozornost? Je to jednak otázka, které formáty dovede otevřít a zobrazit. Čím jich bude víc, tím lépe. Dále, zda čtečka umožňuje např. různobarevné zvýraznění textu nebo podtrhávání, zda umožňuje zobrazovat kapitoly, pokud jsou v e-knize definovány, případně jestli si sám uživatel může definovat či vkládat záložky. Hodit se může i to, zda čtečka umožňuje doinstalování pluginů např. slovníků jako je např. DicColor nebo odskoků do výkladových slovníků, na Wikipedii apod.

Dobrá čtečka nám dává možnost nastavit si různou velikost písma, řádkování, barvy pozadí a fontů, nastavení tzv. nočního podscvícení displeje (do bledě modra). Některé čtečky nabízejí i čtení pomocí hlasové synthézy (MoonReader) – buď se spokojíte s tou, která je v zařízení nebo si další (české či pro jiné jazyky) můžete dokoupit. Je ale pravda, že na takovou formu studia si musíte nejdříve zvyknout.

Tradiční formát PDF

Častým formátem e-knih jsou knihy formátu PDF, které jsou ale vhodnější spíše pro čtení na počítačích proto, že v nich nedochází k zalamování textu na rozměr malého displeje. Tyto soubory mohou být opatřeny ochranou DRM, která znemožňuje pirátské šíření e-knih – zakoupením e-knihy ji svážete se svým zařízením a není možné ji otevřít na jiném. To samo o sobě přináší komplikace i legálnímu majiteli e-knihy – zálohování, používat knihu na více zařízeních, znemožnění čtení knihy pomocí syntetického hlasu a také často pořizování výpisků formou kopírování textu. Poslední zmíněná funkce nemusí být důsledkem DRM, ale nastavení práv PDF autora, který si nepřeje, aby se jeho dílo jako celek dalo vykopírovat a tak sdílet.

Vedle těchto čteček do mobilních zařízení, existují i speciální hardwarové čtečky. Někteří lidé je mají radši, protože „šetří“ oči, neboť text se zobrazuje na tzv. elektronický papír.

Kam pro obsah?

Kde takové knihy vzít, stáhnout nebo zakoupit? Hodně knih najdete zatím především v šedých zónách internetu a na peer to peer sítích a serverech typu Ulož.to a jiných soukromých. Jejich kvalita bývá někdy ale špatná (mohou v nich být špatně oskenované stránky třeba jen mobilem, vynechané stránky …). Naštěstí se stále častěji setkáváme s e-knihami vydávanými profesionálními nakladatelstvími nebo knihkupectvími.

Pokud ani tam neuspějeme, je možné si knihu zdigitalizovat vlastními silami. Nejlepší, ale poměrně finančně náročnější je OCR program ABBYY FineReader, potřebujete k tomu však i kvalitní skener, pro knihy rozhodně ne útlé skenery, vhodné na fotky a jednostránkové skeny nebo multifunkční zařízení s tiskárnami. Výbornými pomocníky pro digitalizaci knih jsou např. skenery Plustek OpticBook. Je nutné také podotknout, že chvíli potrvá, než se se vším alespoň v základním seznámíte a naučíte pracovat. Pozor, ovšem na autorská práva – nesdílejte takto pořízené texty a formáty e-knih!

Miloš Šmíd, autor působí jako ScioLektor na www.sciodoucovani.cz

Autorovi textu je možno napsat na smid.milos@gmail.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button