Jak univerzity bojují proti dezinformacím

Šíření dezinformací je čím dál zásadnějším problémem celé společnosti. Ačkoliv se nejedná o novinku posledních let, kvůli neustálému rozvoji internetu a sociálních sítí je šíření těchto zavádějících a lživých zpráv snazší a rychlejší. Najít efektivní způsob boje proti dezinformacím není nic snadného a recept těžko hledají i národní vlády. Do boje proti dezinformacím se však aktivně zapojily vysoké školy včetně studentů.

Jak akademická půda zasáhla do boje proti dezinformacím? Každá z tuzemských univerzit různým způsobem. Každopádně jsou si ale naše vysoké školy rizika šíření lživých zpráv dobře vědomy.

Masarykova univerzita

Studenti z Katedry politologie Fakulty MUNI vytvořili web Zvolsi.info, který je jakýmsi průvodcem po světě dezinformací a propagandy. Na této platformě jsou k dispozici konkrétní návody, jak se dezinformacím v online prostoru bránit, jak je poznat nebo třeba jak mluvit s lidmi, kteří dezinformacím uvěřili. Celý projekt vznikl pod vedením univerzitních pedagogů Miloše Gregora a Petry Vejvodové, kteří jsou mimo jiné autory knihy Nejlepší kniha o fake news!!!.

Univerzita Karlova

Pod vedením Univerzity Karlovy vznikla Středoevropská observatoř digitálních médií (Central European Digital Media Observatory – CEDMO). Jejím cílem je minimalizovat nejnebezpečnější dopady dezinformací, rozvíjet mediální a digitální gramotnost a posilovat důvěru v média. Na webu CEDMO jsou k přečtení studie týkající se šíření dezinformací na internetu nebo rubrika, která nabízí ověřování informací. Hlavním koordinátorem mezinárodního projektu je moderátor a pedagog Václav Moravec. S observatoří spolupracují také odborníci z jiných univerzit. Mezi nimi jsou pražské ČVUT, Univerzita sv. Cyrila a Metoděje v Trnavě, Kempelenův institut inteligentních technologií v Bratislavě, Vysoká škola sociálních a humanitních věd (SWPS) ve Varšavě nebo Univerzita Palackého v Olomouci.

Univerzita Palackého

Během pandemie covidu se spojilo několik lékařů, vědců a studentů z Univerzity Palackého v Olomouci, aby spustili iniciativu Lovci kachen. Iniciativa si kladla za cíl omezení šíření dezinformací o nemoci covid-19, které výrazně ovlivňují chování společnosti a brání zvládnutí epidemie. Další projekt, který vznikl na půdě Univerzity Palackého, připravili samotní studenti Etiky a kultury v mediální komunikaci na Cyrilometodějské teologické fakultě. Edukační platforma Kachna klame! se snaží přispět k lepší mediální gramotnosti, která je nezbytná pro rozpoznání nebezpečných dezinformací na internetu. Platforma je ovšem zatím v pilotní fázi.

Ostravská univerzita

Dělat osvětu v oblasti boje proti dezinformacím se rozhodla i Ostravská univerzita, která začala vysílat online pořad Factum OU. V pořadu diskutují odborníci a zainteresované osoby o aktuálních společenských tématech a odpovídají na otázky diváků. Diskuzi moderuje rektor Ostravské univerzity Jan Lata. Mezi diskutovanými tématy se objevilo například očkování proti covidu-19 nebo probíhající válka na Ukrajině.

Dezinformační válka jede na plné obrátky

Odborníci, kteří se dezinformacemi v online prostoru zabývají, dlouhodobě apelují na to, aby se problematika dezinformací začala efektivně a urychleně řešit. Například podle datového analytika ze Semantic Visions Františka Vrabela se Česká republika nachází na vrcholu dezinformační války. Samotné ministerstvo vnitra se bojem proti dezinformacím intenzivně zabývá a podle resortu je k zastavení šíření dezinformací nutná i osvěta v oblasti mediálního vzdělávání, kterou právě významně zastávají vysoké školy a jsou tak důležitou složkou k zastavení šíření dezinformací u nás.

Další zdroje: Česká televize, Čeští elfové

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button