V královské rodině se na jedničky nehraje

Královna Alžběta II. nedávno oslavila sedmdesát let na trůnu. Za dobu jejího života se změnil svět, dokonce i svět vzdělávání, což se promítlo i do její rodiny. Kdo z královské rodiny získal jaké známky a vysokoškolské tituly?

Královna Alžběta oficiálně nemá žádné vzdělání. Tedy, ne že by byla negramotná, ovšem celý život byla vzdělávána za zdmi paláce pod taktovou soukromých učitelů a nikdy nechodila do školy jako její neurození vrstevníci. Ba co víc, jedním z jejích učitelů byl dokonce Henry Marten, někdejší ředitel Etonu, snad nejprestižnější britské internátní školy pro chlapce (prošlo jím celkem dvacet britských premiérů).

I Alžbětina mladší sestra Margaret byla vzdělávána soukromě, na rozdíl od Alžbětina pozdějšího manžela prince Philipa, jenž absolvoval několik soukromých škol v Evropě a který také studoval na britské Královské námořní akademii.

Prestižní školy i s horšími známkami

Nejstarší dítě královny Alžběty a prince Philipa, princ Charles, byl revoluční ve dvou věcech: Byl prvním členem královské rodiny, který absolvoval státní závěrečné zkoušky, a to nejprve O-levels (dřívější zkoušky skládané po skončení povinné školní docházky ve Velké Británii) a následně A-levels (ekvivalent české maturity).

V závěrečných středoškolských zkouškách získal B (ekvivalent dvojky) z francouzštiny a C (ekvivalent trojky) z dějepisu, nastoupil ke studiu archeologie a antropologie na Cambridgeské univerzitě, ovšem v průběhu studia změnil obor na historii. V dnešní době by takové výsledky k přijetí na Cambridge nestačily (škola dnes požaduje jedno A* a dvě A, tedy obdobu tří jedniček), nicméně tehdejší distribuce známek vypadala jinak než dnes.

Žádný z členů britské královské rodiny ještě například nezískal magisterský ani doktorský titul.

Princ získal bakaláře s hodnocením 2:2, což je sice v dnešní považováno za horší hodnocení, které člověku zavře dveře ke spoustě zaměstnavatelům i na mnoho magisterských oborů, nicméně podle jednoho vyučujícího na Cambridgeské univerzitě, který anonymně poskytl rozhovor deníku New York Times po Charlesově promoci, se tehdy jednalo o průměrné hodnocení na této vysoké škole.

Charlese následoval jeho nejmladší bratr Edward, který také vystudoval historii na Cambridgi. Jeho přijetí však vzbudilo větší kontroverzi, neboť princ zakončil svá středoškolská studia jedním C a dvěma D. (Rozhovor Alžběty a Edwarda ohledně studií se objevil i v populárním seriálu Koruna, byť je samozřejmě otázka, co je fakt a co fikce.) Edward, stejně jako jeho starší bratr, nakonec také odpromoval s hodnocením 2:2.

Princezna Anne ani princ Andrew na vysokou školu nešli a z manželů a manželek dětí Alžběty II. získal vysokoškolské vzdělání pouze Timothy Lawrence, druhý manžel princezny Anne; ten dosáhl bakalářského titulu z geografie na Univerzitě v Durhamu, čímž překonal oba své švagry.

Alžbětina vnoučata a jejich partneři

Princ William se také stal revolučním členem královské rodiny, nejspíš díky své matce, princezně Dianě, která chtěla, aby měl dětství co nejpodobnější svým vrstevníkům. Jako první člen královské rodiny nastoupil do školky mimo Buckinghamský palác, byť se jednalo o soukromou instituci, podobně jako jeho základní i střední školy (Wetherby, Ludgrove a Eton). U maturity získal A ze zeměpisu, B z dějin umění a C z biologie a vypravil se studovat druhý jmenovaný předmět na skotskou Univerzitu v St Andrews (které tehdy stačila dvě B a jedno C). Zde se seznámil se svou budoucí manželkou Catherine, vévodkyní z Cambridge. Ta na rozdíl od něj u dějin umění zůstala, zatímco William přestoupil na geografii.

Jeho mladší bratr, princ Harry, nebyl příliš studijní typ, střední školu absolvoval s jedním B z výtvarné výchovy a jedním D ze zeměpisu a místo vysoké školy zamířil na vojenskou akademii. Jeho studium se ostatně stalo předmětem kontroverzí, neboť jeho bývalá učitelka výtvarné výchovy na Etonu Sarah Forsyth uvedla, že mu učitelé museli u závěrečných zkoušek pomáhat, aby nepropadl. Škola ji propustila, Forsyth Eton zažalovala a nakonec vysoudila odškodné ve výši 45 tisíc liber (v přepočtu téměř 1 300 000 Kč). Naproti tomu jeho manželka Meghan, vévodkyně ze Sussexu, absolvovala divadelní studia a mezinárodní vztahy na americké Northwestern University a dlouhá léta hrála na televizních obrazovkách.

Děti princezny Anne se narodily do sportovního prostředí, a tak není divu, že obě vystudovaly něco se sportem: Peter Philips sportovní studia na Univerzitě v Exeteru a olympijská jezdkyně na koni Zara Philips na téže škole fyzioterapii. Autumn Kelly, bývalá Philipsova manželka, absolvovala na kanadaské McGillově unvierzitě východoasijská studia a Mike Tindall nastoupil po střední škole do rugbyového týmu v Bathu.

Rekord ve veřejně známých studijních výsledcích však drží dcery prince Andrewa, Beatrice a Eugenie. Starší Beatrice získala A z dramatické výchovy a B z dějepisu a filmových studií a poté vystudovala historii a dějiny myšlenek na Goldsmiths College v Londýně. Jejím manželem se stal developer Edoardo Mapelli Mozzi, absolvent bakaláře z politologie na Univerzitě v Edinburghu. Mladší sestra beatrice Eugenie ji překonala, odmaturovala za A z výtvarné výchovy a angličtiny a za B z dějin umění a na Univerzitě v Newcastlu absolvovala angličtinu a dějiny umění. Později se provdala za obchodníka Jacka Brooksbanka, který sice začal studovat Univerzitu v Bristolu, ale nedokončil ji.

Nejvíc pozornosti se teď ovšem upírá na Louise, dceru prince Edwards, která letos maturuje. Ví se, že jejími předměty jsou angličtina, dějepis, politologie a dramatická výchova, výsledky závěrečných zkoušek se však spolu se svými vrstevníky dozví až v polovině srpna. Zdali půjde na vysokou školu, není jasné, byť její matka Sophie, vévodkyně z Wessexu prohlásila, že na studium buňky má, ovšem nutit ji nebude. James Mountbatten-Windsor, syn prince Edwarda a vévodkyně Sophie, letos teprve oslaví patnáctiny.

Nové výzvy pro novou generaci?

Nejmladší členové královské rodiny, tedy pravnoučata královny Alžběty, sotva započali školní docházku a teprve se uvidí, kam jejich kroky povedou. A ačkoliv jejich předci dosáhli několika prvenství, neznamená to, že ještě nemohou pokořit některé mety. Žádný z členů britské královské rodiny ještě například nezískal magisterský ani doktorský titul. Ty sice nejsou k zasednutí na trůn potřeba, ovšem vzhledem k tomu, že není jisté, jak bude vypadat budoucnost monarchie, nejspíš se královské rodině vyplatí myslet i na zadní vrátka.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button