Česko-slovenský Oxford je dostupný každému. Funguje už 13 sezón 

Letos v létě se již potřinácté uskuteční vzdělávací projekt Discover. Týdenní letní akademie umožňuje středoškolákům v prostředí českého a slovenského venkova zažít výuku jako na Oxfordu, Harvardu či Cambridge. Discover letos poprvé nabízí plná stipendia, která cílí především na středoškoláky z nízkopříjmových rodin, romské studenty nebo válečné uprchlíky z Ukrajiny.

Absolventi předních domácích i zahraničních škol, mladí profesionálové působící v mezinárodních organizacích jako Evropská unie či NATO, nebo výzkumníci pracující v institucích od Karlovy Univerzity až po Silicon Valley – tato pestrá paleta lidí tvoří lektorský tým dobrovolníků vzdělávacího projektu Discover. Lektoři pro studenty vytváří program založený na interaktivní, kolaborativní výuce v malých skupinách. V rámci diskusí, workshopů a společných aktivit mohou středoškoláci přemýšlet o množství témat – od změny klimatu přes občanskou angažovanost až po své budoucí směřování a kariéru. Cílem Discoveru je studentům předat radost z učení a dát jím prostor rozvíjet svou zvědavost, vlastní objevování, a kritické myšlení. 

Nabídnout to, co v českých školách chybí

„Pro mnoho českých i slovenských studentů přináší Discover motivaci k učení a seberealizaci, která jim občas v našich školských systémech chybí. Jak sami často uvádějí, Discover studentům pomáhá si vybrat obor, který je bude naplňovat během studií na vysoké škole,“ říká ředitelka Discoveru Líza Mračková. „Nicméně Discover nabízí i mnohem více než jen svou akademickou část. Během jednoho týdne studenti poznají skrz naše lektory, jak důležité je starat se o své duševní zdraví, jakými způsoby mohou rozmanité názory a perspektivy pomoci k řešení situací a získají také schopnost reflektovat své zkušenosti na Discoveru i mimo něj.“ 

Sociologie, historie, ekonomie, mezinárodní právo, aplikovaná fyzika, neurověda, změna klimatu, umělá inteligence, divadlo, filosofie, jóga… Nabídka témat je opravdu hodně široká. (Foto: archiv Discover)

Letošním ‚poprvé‘ je nabídka plných stipendií pro množství studentů, pro které by Discover mohl být jinak nedosažitelný. O plné stipendium či snížení účastnického poplatku mohou žádat středoškoláci, kteří se na letní akademii hlásí z nízkopříjmových či sociálně znevýhodněných rodin. Cílem je také podpořit romské studenty, nebo studenty, kteří přišli do Česka a Slovenska po začátku války na Ukrajině. „Je pro nás důležité, aby všichni studenti bez výjimky měli možnost stát se součástí komunity Discoveru a absolvovat celý program pod vedením našich vynikajících lektorů. Zároveň chceme podpořit, aby si čeští a slovenští studenti budovali přátelství a porozumění napříč kulturami, etniky, i státními hranicemi a Discover tak pomáhal rozbourávat častou segregaci studentů do oddělených škol a programů“ říká Mračková. 

Studentky a studenti během týdne docházejí na dva kurzy, které si zvolí z rozmanité nabídky od sociologie, historie, ekonomie a mezinárodního práva přes aplikovanou fyziku, neurovědu, změnu klimatu a umělou inteligenci až po debatu, divadlo, filosofii či jógu. Neméně důležitými součástmi jsou seznamování se s novými lidmi, týmové aktivity a množství nevšedních zážitků, kterými může být pozorování noční oblohy s astrofyziky z MIT, zapojení do divadelního představení s herci z evropských filmových festivalů nebo studenty vedený workshop o cestování na nízkém rozpočtu.. Studenti se na Discover mohou přihlásit do 15. května. Základní poplatek za účast je 290 eur, možnost zažádat o jeho odpuštění či snížení je součástí přihlášky.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button