Čtyři rady, jak udělat dojem před komisí

Blíží se vám kolo SOČky, ústní maturitní zkouška, na níž budete prezentovat svůj projekt, nebo obhajoba závěrečné práce? Pak si určitě přečtěte naše čtyři tipy, jak si připravit co nejlepší vystoupení.

1. Natrénujte si prezentaci v časovém limitu

Zní to jako banalita, ale jinak skvělou prezentaci může pohřbít nedodržení časového limitu: Buď proto, že skončíte mnohem dříve a nastane hrobové ticho (případně řada nepříjemných otázek), nebo proto, že limit přetáhnete a nestihnete sdělit vše podstatné.

Spíš než s nedostatkem slov budete ale zápasit s tím, jak práci o několika desítkách stran vměstnáte například do čtvrthodinové prezentace. To je ale pořád ještě štědrý časový limit: Existují dokonce soutěže, v nichž mají diplomanti představit svůj výzkum dokonce ve třech minutách, jako na australské Univerzitě v Queenslandu. Dokonce byste si mohli připravit ještě zkrácenější verzi, a to třicetisekundovou, v anglickojazyčném prostředí známou jako elevator pitch neboli „výtahový příspěvek“ (výtahový proto, že má být jeho délka srovnatelná s běžnou cestou výtahem).

Pracujme však s tím, co máte: Zjistěte si, jakým disponujete časovým limitem na prezentaci (nejen na celou obhajobu, tedy prezentaci a diskuzi dohromady), a prezentaci od začátku trénujte s ním. Ideální je, pokud si k jednotlivým částem prezentace (úvod, teorie, metodologie, výzkum a závěr) taky přidáte časový limit (který ovšem nemusí být stejně dlouhý pro všechny části). 

Počítejte ale také s nějakou časovou rezervou: je možné, že vám v průběhu prezentace začne zlobit technika, na něco zapomenete nebo nastane jiný problém. Když však ukončíte prezentaci, která měla trvat dvacet minut, po osmnácti minutách (jelikož žádný problém nenastane), s největší pravděpodobností za to nijak potrestáni nebudete.

2. Budete-li mít praktickou ukázku své práce, zpřístupněte ji celé porotě

Margareta Křížová, česká investorka známá z pořadu Den D, uvádí na svém blogu návod, jak o(c)hromit investory. Vy nejspíš (zatím) investory nehledáte, jako inspirace pro školní prezentace však může posloužit její rada: Přineste své konkrétní výrobky, které chcete prezentovat, a pokud se jedná o jídlo, doneste jich tolik, aby vyšlo na celou komisi (to ale platí i o dalších věcech, které se snadno spotřebují).

S největší pravděpodobností, budete-li prezentovat hmatatelné výrobky, však budete ostatním ukazovat něco, co si může prohlédnout neomezený počet lidí. Zvažte, jak moc je bezpečné nechat svůj výtvor kolovat po publiku (to se týká veřejných prezentací), obzvlášť budete-li ho později potřebovat sami ve svém vystoupení. Z tohoto důvodu se hodí si přinést s sebou více kusů, abyste se nezasekli na mrtvém bodě, rozbije-li se nebo přestane-li fungovat.

Další možností, pokud to samozřejmě pravidla prezentace dovolí, je si danou demonstraci kvalitně nahrát na video, čímž si ušetříte starosti při převážení předmětů z domova do školy. Mělo by však z videa být zřejmé, že jste si pokus připravili vy, nikoliv někdo jiný.

3. Připravte se na kritické otázky…

Po prezentaci vás nejspíš čeká diskuzní část, v níž budete reagovat na otázky z poroty, případně i publika.

Lidé, kteří vás budou hodnotit, mají za cíl si ověřit, že jste text skutečně napsali vy sami a stejně tak že i váš výzkum je skutečně váš. To se dá ověřit mimo jiné i tak, že vám položí otázky ohledně toho, jak jste práci napsali, proč jste v ní uvedli závěry, jaké jste v ní uvedli, a podobně.

Z toho vyplývá, že pravděpodobně uslyšíte otázku, proč jste v práci udělali něco tak a ne jinak. Neberte to ale tak, že se vás porotce snaží potopit; s největší pravděpodobností se z vás snaží dostat maximum, protože věří, že máte potenciál si ho obhájit. (Kdyby byla vaše práce úplně špatná, buď by se k obhajobě nedostala, nebo by se porota ani nenamáhala vám takové otázky pokládat.)

4. …ale zároveň uznejte chybu.

Může se však stát, že komise narazí na objektivní chybu ve vaší práci. V takovém případě je lepší ji uznat a omluvit se za ni.

Můžete také dodat: „S tím, co teď vím, se domnívám, že lepší by to bylo udělat takto…“ Tím ukážete, že i když jste se chyby dopustili, tématu rozumíte a jste schopni se z takového nedopatření poučit.

Nezbývá, než popřát hodně štěstí u studentských prezentací a obhajob, ať už studujete jakoukoliv školu, nebo se účastníte jakékoliv soutěže s živou prezentací. Rozhodně se nebojte reakcí poroty ani publika –⁠ nejspíš mají s vlastními prezentacemi mnohem více zkušeností než vy, a tak se dokážou vcítit do toho, jaké to je před ostatními stát.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button