Jak se připravit na přijímačky na střední a jak se v tom všem vůbec vyznat?

Nabídky pomoci s přípravou na přijímací zkoušky se valí ze všech stran. Pro žáka i jeho rodiče se z toho všeho stává nepřehledná džungle, do které vstupují s pocitem „hlavně nic nepodcenit“. Kde začít, kdy a co se učit a jak správně rozvrhnout síly v přípravě na středoškolské přijímací zkoušky? A hlavně: jak se v té džungli neztratit?

Příprava na středoškolské přijímačky se dá rozdělit do dvou hlavních směrů. První z nich se soustředí na procvičování a doučování látky, druhý na testování a tedy na ověření znalostí.

Podle čeho si vybrat

Nabídka je dnes opravdu široká a proto při výběru konkrétní přípravy nebo přijímaček nanečisto je vždy dobré zjistit si reference o tom, kdo takové služby nabízí: Jaké má zkušenosti? Jak dlouho působí v oblasti vzdělávání? Vyvíjí si vlastní výukové materiály? Jsou jeho testy podobné těm přijímačkovým vizuálně i obsahově? Připravuje jen „deváťáky“ nebo i žáky hlásící se na víceletá gymnázia? Používá strukturovaný systém přípravy? Umí individuálně poradit a nabízí zákaznický servis?…  Například společnost Scio působí v oblasti vzdělávání už od roku 1995 a kromě každoročních příprav tisíců dětí na středoškolské přijímačky její testy pravidelně podstupují také desetitisíce budoucích vysokoškoláků. Při vývoji vlastních materiálů pak spolupracuje se stovkami odborníků.

Jak se zlepšovat čili procvičování

Jak je na tom aktuálně vaše dítě se znalostmi, zjistíte třeba s pomocí tohoto testu: https://www.scio.cz/zdarma. Pro trénink, zvyšování znalostí i dohánění pozapomenuté látky lze pak vybírat z široké nabídky produktů. Od sad tištěných cvičebnic a testů, přes on-line přípravné kurzy s lektorem (podle různého schématu a intenzity) až po individuální výuku v rámci platformy Sciodoucovani.cz. Kdo se chce učit samostatně, může sáhnout po ucelené online přípravě i s časovým plánem a zpětnou vaznou pro rodiče. Vše přehledně na https://www.scio.cz/prijimaci-zkousky-na-ss.  Je to pro vás příliš mnoho možností? Pak zvolte „Pravidelnou porci příprav“ https://www.scio.cz/intenzivni-porce-pripravy a o nic už se nestarejte. Veškeré otázky co, kdy a jak se připravovat už za vás vyřešili odborníci ve Scio.

Jak testovat čili Přijímačky nanečisto

Takzvané „Přijímačky nanečisto“ se snaží simulovat skutečné přijímačky – typem úloh, jejich počtem, bodovým ohodnocením, časovým limitem na řešení apod. I když určitě stojí za to vyzkoušet si jedny takové přijímačky nanečisto skutečně naživo, tedy v prostorách školy, obrovskou výhodou dnešní internetové doby je možnost psát je i z pohodlí domova. Dvojnásob tuto možnost ocení děti, které bydlící mimo velká města.

Zkoušky probíhají o víkendu a napřiklad Scio vypisuje velké množství termínů, takže při opakování zkoušky (pokaždé s jinými testovými úlohami) lze sledovat, jak se žák zlepšuje. Unikátní je pak srovnání s ostatními účastníky, podobně jako v případě „ostrých“ přijímaček.

Na co ještě nezapomenout

Přípravu zbytečně neodkládejte. Zajímejte se také, co vše nabízí vaše základní škola. Další informace o přijímačkách zjistíte i na vámi vyhlédnuté střední škole. Využijte zde rovněž dnů otevřených dveří. Aktuality sledujte např. na www.prijimacky2024.cz, kde najdete i souhrn všech administrativních otázek spojených s procesem přijímacího řízení. A i když to není lehké, nepřenášejte stres na své dítě. Určitě se to povede!

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button