Vytrvat! radí absolventka FIT ČVUT nejen ženám, které uvažují o studiu informatiky

Absolventky bakalářského studia informatiky na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze Markéta Petrtýlová a Eliška Helikarová vypráví, co je ke studiu přivedlo, jaké jsou jejich další plány po studiu nebo jak vidí budoucnost v oboru, který vystudovaly.

Proč jste se rozhodly pro studium na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze?

Markéta Petrtýlová (MP): V průběhu studia na střední škole jsem měla možnost seznámit se s prostředím fakulty v rámci letní školy  pro holky se zájmem o IT, středoškolské půlroční stáže a kurzu Introduction to Computer Science with Stanford, který se konal na FIT ČVUT. Díky spokojenosti studentů školy, které jsem na těchto akcích potkala a pozitivních zpětných vazbách od starších kamarádů již studujících na FIT ČVUT jsem s přihláškou na tuto fakultu nemusela váhat.

Eliška Helikarová (EH): Na FIT ČVUT jsem se hlásila těsně před začátkem pandemie covidu, bylo mi 24 let. Měla jsem v té době necelý rok po skončení mého prvního bakalářského studia hudby, které jsem začala na VŠMU v Bratislavě a dokončila ho na hudební akademii v Reykjavíku. Žila jsem na Islandu, měla jsem tři zaměstnání, dvě v pohostinství a jedno jako sborová zpěvačka. Bavilo mě objevovat a učit se nové věci, náhodou jsem se dostala k programování a nakonec jsem se rozhodla zkusit vystudovat informatiku. Přihlásila jsem se na více škol, ale nastoupila jsem na FIT ČVUT, protože jsem byla přesvědčena, že je to nejlepší fakulta v Praze, která nabízí studium informatiky i v kombinované formě, protože jsem věděla, že budu při studiu pracovat. Brala jsem to popravdě trochu jako takový pokus nebo výzvu. Byla jsem sama zvědavá, jak obstojím s tím, že kdybych třeba vypadla po prvním semestru, tak strávím jeden půlrok života učením se matiky a programováním, což podle mě nemůže nikomu uškodit, naopak.

Co vám studium na fakultě dalo?

MP: FIT ČVUT nabízí širokou škálu bakalářských specializací v oblasti IT, ze kterých mě v průběhu bakalářského studia oslovil nejvíce obor Informační systémy a management, měla jsem však možnost si volitelně zapisovat předměty i jiných oborů a fakult. Bakalářské studium v prezenční formě se mi dařilo kombinovat s polovičním pracovním úvazkem. Znalosti nabyté na fakultě výrazně přispěly k tomu, že jsem již v prvních ročnících vysoké školy dostala možnost pracovat v celosvětově známých firmách na zajímavých pozicích. Rok a půl jsem pracovala v oblasti DevOps pro společnost IBM, měla jsem půlroční univerzitní stáž ve společnosti Microsoft a nyní kombinuji návazné magisterské studium s prací ve společnosti MSD v oblasti Cloud Security. 

„Přijde mi, že ženy se obecně víc bojí, že něco nezvládnou, že budou pozadu za ostatními, že budou vyčnívat. To je v pořádku, je to normální. Are you scared? Do it scared!“

EH: Než jsem nastoupila na FIT ČVUT, byl pro mě celý IT obor v podstatě neznámý. Od studia jsem si slibovala, že se strukturovanou formou naučím pořádně programovat, pracovat s různými technologiemi a získám celkový přehled, na kterém budu moct dál stavět a na základě kterého se rozhodnu, který podobor informatiky mě nejvíc zajímá, čemu bych se chtěla věnovat. Řekla bych, že to se vše splnilo. Navíc tím, jak pro mě byla škola těžká, jsem si musela vypěstovat jistou vytrvalost. Bez ní bych to nedotáhla do konce. I to beru jako přínos.

Eliška Helikarová během prezentace na finále soutěže SHE STEM Award. Foto: FIT ČVUT

O jaké oblasti informatiky jste se nejvíce zajímaly během studia?

MP: Při studiu na FIT ČVUT nemusíte zůstávat pouze u předmětů své specializace, a tak jsem v rámci volitelných předmětů prozkoumávala nejrůznější oblasti ze světa IT. Nejvíce mě zaujaly oblasti cloud computing a DevOps, kde jsem své znalosti rozvíjela také samostudiem i v rámci práce. Je však skvělé vidět, že se FIT ČVUT opravdu zajímá o moderní trendy, a tak po loňských změnách v akreditaci naleznete na fakultě ještě více předmětů z těchto oblastí i z oblasti AI, která v posledním roce zažila neuvěřitelný rozvoj.

EH: V rámci studia jsem si vybrala specializaci Bezpečnost a informační technologie. To je i oblast IT, která mě nejvíce zajímá v dnešní době.

Jak jste se cítily jako ženy ve většinově mužském prostředí? 

MP: Během studia na gymnáziu jsem chodila na kurzy robotiky na Technické univerzitě v Liberci a poté se stala součástí programu Microsoft Studentské Trenérské Centrum, což je výběrový rozvojový program pro středoškoláky se zájmem o moderní technologie. Holek se zápalem do IT zde bylo vždy o trochu méně než kluků, avšak nikdy jsem se necítila vnímána jinak než muži okolo mě a prostředí pro mě vždy bylo příjemné. Stejně tomu tak je na FIT ČVUT. Těší mě navíc, že každým rokem je na škole stále více žen, a doufám, že se tento trend neporuší, jelikož studium opravu není něco, čeho by se dívky měly zaleknout.

EH: V roce 2021 bylo podle statistik (https://www.cips.cvut.cz/projekty/ta-technika/) na FITu jen 13 % studentek, takže to je určitě relevantní otázka. Já jsem byla na kombinovaném studiu, nemám přesnou statistiku, ale zdálo se mi, že v kombinované formě byl poměr žen a mužů více vyrovnaný. Osobně jsem měla na FITu jako žena za celou dobu jen pozitivní nebo neutrální zkušenost.

Jaké projekty nebo výzkumy jste během studia absolvovaly?

MP: Během bakalářského studia jsem absolvovala několik předmětů zaměřených na práci a vývoj v týmu. Zmínit mohu například předmět Softwarové inženýrství I., kde jsme v průběhu semestru pracovali na aplikaci pro lékárny. V předmětu Tvorba informačních systémů jsme pak například navrhovali pro společnost informační systém. Během těchto týmových projektů jsem si vyzkoušela vedení týmů i práci se studenty ze zahraničí.

EH: Některé předměty vyžadují pro úspěšné zakončení vypracování projektu – semestrální práce. Například v předmětu Programování a algoritmizace II. jsme vyvíjeli samostatnou funkční aplikaci–hru v jazyce C++. V rámci mé specializace jsem si vyzkoušela různé techniky hledání a zneužití bezpečnostních zranitelností, práci na týmovém projektu nebo třeba návrh mikroarchitektury jednocyklového procesoru. V mé bakalářské práci jsem měla možnost zanalyzovat z hlediska bezpečnosti a ochrany soukromí uživatelů reálnou aplikaci Anketa ČVUT, kterou univerzita používá k internímu hodnocení výuky.

Měly jste možnost během studia vyjet na partnerskou univerzitu do zahraničí?

MP: Možností, jak vyjet do zahraničí, je v rámci studia mnoho. Já jsem se v třetím ročníku původně chtěla vydat do USA, kde jsem dostala možnost studovat na Univerzitě ve Vermontu, následně jsem se však rozhodla do zahraničí nevyjet poté, co jsem dostala nabídku na univerzitní stáž ve společnosti Microsoft.

EH: Já jsem se na univerzitu vrátila po několika letech ze zahraničí zpět do Čech, navíc v době covidové pandemie. Ani jsem proto o výjezdu neuvažovala. Ale vím, že možnosti jsou a studenti je využívají.

Jaké jsou vaše plány, až dokončíte studium?

MP: Po dokončení magisterského studia na FIT ČVUT plánuji pracovat v IT oboru. Jelikož ráda pracuji s lidmi a chtěla bych jednou být manažerkou, přemýšlím také nad studiem technicky zaměřeného MBA.

EH: Chtěla bych se dále specializovat v oboru kybernetické bezpečnosti, získat více zkušeností a certifikací. Pracuji v současné době jako test engineer, testuji webové aplikace z funkčního a technického hlediska. Do budoucna bych se chtěla dostat blíž k penetračnímu testování, etickému hackingu. Jinak se také plánuji vrátit alespoň částečně k hudbě a ke zpěvu. To je totiž záliba na celý život.

Jaký předmět nebo projekt během studia byl pro vás největší výzvou?

MP: Největší výzvou pro mě byl první rok studia. Kvůli pandemii covidu jsem celý rok studia měla předměty online a neměla jsem možnost poznat osobně svoje spolužáky. Na univerzitě bylo plno lidí z průmyslových středních škol, kteří měli lepší základy v programování a v prvním roce jsem musela takto zaměřeným předmětům věnovat velké množstvé času.

EH: Pro mě byly největší výzvou určitě matematické předměty. Především v rámci prvních dvou semestrů: Matematická analýza a Lineární algebra. A pak určitě Programování a algoritmizace I. a II., které jsou taky v prvních dvou semestrech, a potom mě napadá ještě předmět Algoritmy a grafy. A takovou finální výzvou byla moje bakalářská práce.

Jaký je váš názor na současný stav IT průmyslu a jeho budoucnost?

MP: IT vnímám jako oblast budoucnosti, je to oblast která se každým rokem rapidně rozvíjí a dostává se do stále více oblastí a předmětů každodenního života. Sledovat tyto novinky mě velice baví a jsem ráda, že se i Česká republika snaží o digitalizaci. Věřím, že IT zjednodušuje, zrychluje a zpříjemňuje každodenní životy mnohých z nás. 

Markéta Petrtýlová během prezentace na finále soutěže SHE STEM Award. Foto: FIT ČVUT

EH: Odpovídám na tuto otázku tři dny po tom, co OpenAI zveřejnila svůj nejnovější model SORA. Zdá se, že světem IT mává v posledních letech rapidní vývoj umělé inteligence. Vnímám to i já jako nováček v oboru, i když to není moje specializace. Technologie obecně jsou navíc všudypřítomné, prostupují náš život. Digitalizují se snad všechny oblasti lidské činnosti. Jsem proto zvědavá, kam se to bude vše ubírat, jestli budeme pokračovat v exponenciálním růstu. Pokud ano, tak je to určitě dobrá zpráva pro lidi, kteří by chtěli studovat informatiku a pracovat v IT, protože po nich bude stále poptávka.

Co byste doporučily ženám, které chtějí studovat informatiku na ČVUT?

MP: Nejen ženám bych doporučila prozkoumávat různé oblasti IT ještě před vysokou školou, studium na FIT ČVUT pokrývá již v prvním ročníku mnoho oblastí a základní znalosti programování nebo hardware vám v prvním ročníku pomohou školu snadněji zvládnout. Doporučuji se také podívat na Národní srovnávací zkoušky, díky kterým se můžete na FIT ČVUT i další vysoké školy dostat bez přijímacích zkoušek.

EH: Tohle bude možná triviální, ale… aby se nebály! Já jsem se totiž hrozně bála. Přijde mi, že ženy se obecně víc bojí, že něco nezvládnou, že budou pozadu za ostatními, že budou vyčnívat. To je v pořádku, je to normální. Are you scared? Do it scared! Když sedíte v přednáškovém sále a nerozumíte, nestíháte, tak je to nepříjemné, ale kouzlo je v tom, že se tak v tu chvíli nejspíš cítí větší část obecenstva. Buďte vytrvalé. 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button