Digitální odznaky mapují vaše vzdělání

Co známe, co jsme zažili, co jsme viděli, v čem máme praxi. Digitální odznaky mohou vytvořit mnohem přesnější a širší obraz o našem „umu“ než vysvědčení z té nejlepší školy. Zkuste Veriod.

Díky společnému projektu vlády USA a Mozilla Foundation (nadace internetového vyhledávače Firefox) vznikl standard takzvaných Open Badges (badge = odznak), tedy určitých mikrocertifikátů. Navenek se jeví jako obdoba skautských odborek či odznáčků známých například ze hry Foursquare. Kritéria pro přidělení odznaku mají zpravidla podobu krátkého popisu, co musel uživatel splnit nebo odkazu na určitou webovou stránku, kde jsou kritéria trvale dostupná.

Kouzlo odznaků spočívá v jejich šíři i šiřitelnosti

Kouzlo digitálních odznaků je ve dvou věcech: Coby digitální soubory můžete tyto odznaky šířit – umísťovat do různých elektronických portfolií, osobních webových stránek, nebo na profily na sociálních sítích a přesto vám je není možno ukrást nebo je zfalšovat. Díky „zapečeným“ informacím je totiž vždy možné obrázek vzít a ověřit, zda skutečně existuje daná kombinace: kdo-komu-kdy-za-co-a-proč. Další kouzlo je v tom, že díky obsaženému jednoduchému principu je možno vytvářet jak úplně jednoduché tak i složité a sofistikované systémy oceňování aktivit či úspěchů. Pro dítě má digitální odznak povahu předmětu do sbírky. Zároveň však nese důležité informace, které se hodí i v dospělosti. To, co byla zprvu jen hra, nakonec poslouží, aby člověk mohl ukázat, co ho baví, co zvládl a čím se dlouhodobě zabývá. Zvláště pro děti pak mohou fungovat jako podpora motivace dělat něco smysluplného.


Pro rodiče i učitele

V lednu 2014 odstartovali společnosti EDUin, o.p.s., Gameleon, s.r.o. a Navreme Boheme, s.r.o., českou platformu pro vydávání a sbírání digitální verifikačních odznaků VERIOD (www.veriod.cz). Nabídkou tohoto bezplatného nástroje na správu odznaků i technickou a metodickou podporou usilují o rozvoj českého „ekosystému“ digitálních odznaků. Pomocí odznaků lze obohatit známkování ve škole i zvýšit motivací dětí pro to, co dělají ve volném čase. Zkuste to!

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button