Pohádky o mozku

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je hemisférické rozdělení mozku, podle nějž ta pravá půlka zajišťuje emoce a kreativitu, kdežto ta levá je analytická a systematická. Po internetu koluje obrázek otáčející se tanečnice, který ukazuje, která vaše hemisféra je dominantní. Řada lidí to bere smrtelně vážně a některá personální oddělení dokonce nechávají tímto „testem“ projít uchazeče o zaměstnání.

Neurovědci z University of Utah provedli experiment na více než 1 000 lidech ve věku 7 – 29 let. Měřili jejich mentální procesy, následně rozdělili mozek na 7 000 samostatných částí a sledovali, které části mozku jsou v jakém okamžiku aktivní. Když se podívali na výsledky, ukázalo se, že nelze připisovat jednoznačnou aktivitu pouze jedné nebo druhé hemisféře.

Jak uvádí v komentáři pro britský deník The Guardian Jeff Anderson, vedoucí výzkumného projektu, „je pravda, že některé funkce se projevují více v určitých polovinách mozku, řeč v levé a pozornost v pravé.“ Zároveň ale říká, že tyto činnosti nejsou jednoznačné, že třeba u řeči se zapojuje pravá hemisféra v souvislosti s intonací a důrazem. „Vědecká komunita nikdy nepřijala teorii pravolevého dělení, studie to nepotvrzují. Bylo by ostatně pro mozek velmi neefektivní, kdyby byla trvale aktivnější pouze jedna jeho polovina,“ dodává Andreson.

Zdroj: www.plosone.org

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button