Internet – dobrý sluha, ale zlý pán!

Text: Misrosoft

Dokážete čelit rostoucím hrozbám kybernetických útoků? Dokážete ochránit sami sebe a své děti? Pokračování celorepublikového projektu „Kraje pro bezpečný internet“ (KPBI) vás připraví na aktuální nebezpečí. 

Zacházet intuitivně s mobily, počítačem a internetem dnes dokáží i malé děti. Jste si ale jisti, že se dokážou účinně bránit útokům kyberšikany nebo sextingu? A dokážete to vy sami? Nebezpečí na internetu může být v počátcích těžko rozpoznatelné, plíživé a zdánlivě neškodné. Problematika kybernetické šikany je ale téma, jehož význam roste ruku v ruce s rostoucím rozšířením internetu a jeho intenzivním využíváním. Krádeže osobních dat, přístupů k online profilům a účtům či kybervydírání se stávají realitou dnešního světa a jejich počet má rostoucí trend.

Z posledního průzkumu Microsoft Computing Safety Index například vyplývá, že pouhé 1 % uživatelů internetu se o bezpečnosti na internetu dozvídá ve škole a je tedy stále důležitější, aby rodiče znali zásady bezpečného chování v digitálním světě a uměli je dětem vysvětlit – podobně, jako je učí pravidla silničního provozu. Zvláště pak, když nechávájí své děti bez dozoru u počítače už od osmi let, na internetu od 10 let.

To potvrzuje i Václav Šlajs, hejtman Plzeňského kraje: „Dnešní mládež je, jak se správně říká, internetovým domorodcem. Otázkou je, zda si vždy uvědomuje hrozby svého každodenního života v online světě, které se mohou obrátit proti ní. Je potěšující, že v loňském roce jsme tímto naším preventivně vzdělávacím projektem oslovili více než 25 000 uživatelů a přes 8 000 žáků správně vyplnilo soutěžní kvíz.“

V rámci projektu KPBI proto vzniká každoročně sada e-learningových kurzů pro děti a studenty, rodiče, učitele, sociální pracovníky a policisty. Kurzy provádí aktuálními tématy online bezpečnosti a nabízí mnoho praktických rad, jak se chovat v online světě bezpečně. Témata kurzů otevírají témata kyberšikany, bezpečného užívání chytrých telefonů a tabletů, úskalí ochrany autorských práv v online světě, ochranu osobních údajů a mnoho dalších oblastí, které jsou pro bezpečné užívání internetu klíčové.

Více informací o projektu najdete na internetových stránkách http://www.kpbi.cz. Zajímavým zdrojem informací jak pro děti, tak dospělé může být i knížka Hustej internet od Lenky Eckertové plná vtipných komiksů s tematikou bezpečnosti na internetu.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button