Jste si jisti, že vaše díte používá obě nohy?

Text: Michaela Dostálová

První nohou, na které poskakuje většina dětí, je škola. Pokud chceme, aby naše děti pohodlně, bez pokulhávání, procházely životem, měli bychom se zajímat i o tu druhou – měkké dovednosti.

Komunikace, spolupráce, tvořivost, řešení problémů a další měkké dovednosti jsou nezbytné pro úspěšnější a naplněnější život. Prostor pro jejich rozvíjení ale většina škol nenabízí. Ne proto, že by nemohly nebo to neuměly, nemají na to prostor. Samozřejmě, existují školy, kde se pedagogové měkkým dovednostem věnují, nějakým způsobem jejich rozvoj začleňují do výuky a s formálním vzděláváním jej propojují. Není jich však mnoho.  

Poslání ukázat dítěti smysl komunikace, důležitost přátelství a pomoci či řešení zapeklité situace, má především rodič. Využít při tom může vlastní kreativity, zkušeností nebo třeba webového portálu www.druhanoha.cz, který zdarma nabízí stovky aktivit, rozvíjejících právě měkké dovednosti u dětí.

Určitě i rodič, ačkoliv sám chodící po „dvou“, narazil jistě někdy na jiného dospělého, který kulhal. Možná to bylo jenom proto, že ho kdysi, když byl malý, nikdo nenaučil používat „ nohy obě“.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button