Vím, co umím

Od června budou mít děti a rodiče k dispozici aplikaci, kde budou moct vytvořit vzdělávací portfolio vlastního dítěte, propojit jeho aktivity ve škole a volném čase a využít příležitost ho povzbuzovat a pochválit. Díky projektu Coumim.cz bude aplikace přístupná zdarma.

Koncepce nástroje Coumim.cz vychází z principů švýcarské metody mapování kompetencí CH-Q („CH“ jako mezinárodní označení Švýcarska, „Q“ jako kvalifikace). Ve středu zájmu je portfolio dítěte, kde každá uznaná kompetence je podložena konkrétním hmatatelným důkazem. Dítě je nenásilně vedeno k samostatnému rozpoznání svých silných stránek, k ujasnění svých osobních priorit. Uživatel si sám vybírá oblasti, ve kterých je třeba dosáhnout zlepšení. Díky tomu dochází ke zvýšení sebevědomí, ke změnám hodnotových postojů a často i k přehodnocování životních cílů a dalšího směřování.

Základním kamenem budou tzv. důkazy, konkrétní mety – úspěchy, kterých dítě dosáhlo. Ty bude možné zaznamenávat v různých multimediálních formátech (fotografie, video, audiozáznam, digitalizovaný dokument). Vkládat bude možné i novinku – digitální odznaky. Druhou základní složkou programu bude vytváření portfolií – přehledů pro nejrůznější příležitosti. Uživatel si sám bude rozhodovat o tom, které důkazy si zařadí a komu portfolio zpřístupní.  V sekci Vytvoř dárek program nabídne možnost z uložených fotografií vytvořit fotokalendář.

V části Mé plány si uživatel může stanovit konkrétní cíle a sledovat jejich postupné plnění. Již splněné plány bude možné archivovat. Modul Jak jsem na tom bude ukazovat proporci úspěchů. Aplikace bude využívat principu webu 2.0, což umožní porovnávat uživatele navzájem a nabízet tipy, co čtou nejčastěji ostatní uživatelé podobného věku.

Kontakt:
Miroslav Hřebecký, koordinátor projektu
miroslav.hrebecky@eduin.cz


Pro rodiče

Nástroj umožňuje rodičům společně s dětmi plánovat a směrovat jejich osobní rozvoj, stanovovat si mety a jejich dosažení zaznamenávat do „digitálního památníčku“. Dítě je tak oceňováno za to, co se mu povedlo, je podporováno jeho zdravé sebevědomí a pozitivní přístup k učení se novým věcem. Přirozeně směřuje k rozvoji silných stránek.

Pro školy

Nástroj přináší učitelům možnost dozvědět se o tom, čím vším se zabývají žáci mimo školu, a objevit v nich dovednosti, které se dosud ve školním prostředí nestihly projevit. Při používání nástroje tak dochází k přirozenému propojování rodiny, školy a volnočasových aktivit. Rozvíjena je nejen vzdělávací, ale i výchovná složka. Vkládáním přečtených knih a jejich porovnáváním s ostatními vrstevníky je podporováno čtenářství dětí.

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button