Vzděláváme pro budoucnost

Příkladem aktivit, které se Microftu v oblasti školství opravdu povedly, je Roadshow pro školy. Její podzimní „turné“ navštívilo přes tisíc učitelů, zástupců vedení škol a ICT koordinátorů. Hlavní show se odehrávala v Praze, ale Microsoft dorazil i do 7 dalších regionů. 

Microsoft roadshow i letos nabídla prostor pro získání inspirace v rámci společných přednášek, workshopů nebo během praktických ukázek vystavujících partnerů. Hlavním tématem bylo využívání nových technologií ve výuce. I přesto, že jejich oblíbenost stoupá, některé školy se pokroku a modernizaci výuky stále brání.

Cílem konference bylo odbourat nedůvěru, dodat zajímavé podněty a vytvořit příležitost pro vyzkoušení technologií v praxi. Na Windows 10 stánku si mohli zájemci nechat zdarma na svůj notebook nebo tablet nainstalovat nový operační systém spolu se sadou zajímavých aplikací pro vzdělávání jako Office MIX (více na www.MIXathon.org).

Pražskou roadshow odstartovala generální ředitelka české pobočky Microsoftu Biljana Weber. Dále vystoupil manažer projektu Microsoft Partneři ve vzdělávání, Karel Klatovský, či Jaroslav Šindler, který je oblastním manažerem pro vzdělávání a je v denním kontaktu s řediteli a správci ICT ve školách. Přednášející představili novinky Microsoftu pro školy – Office Mix, Windows 10, online poznámky či nová cloudová řešení.

Roadshow navštívili i zástupci místní samosprávy nebo MŠMT, kteří se vyjadřovali k zavádění technologií do výuky z pohledu nejen plánované Strategie 2020. Jaroslav Fidrmuc, náměstek ministryně školství pro řízení sekce vzdělávání, začal se slovy: „Aktivity společnosti Microsoft, jako je projekt Referenčních škol, Vzdělávacích center, Letní škola moderních učitelů, Studentské trenérské centrum, Akademie programování, Microsoft IT Academy a další, jsou pěknou ukázkou, jak mohou komerční firmy úzce spolupracovat s MŠMT, a díky tomu nám pomoci naplňovat body vytyčené v rámci Strategie digitálního vzdělávání 2020.“

Roadshow podpořila i řada významných partnerů (Cisco, AV Media, Boxed, Dosli, Eset, NWT a další), kteří se ve spolupráci s Microsoftem zabývají vývojem nových technologií pro školství. Zuzana Humajová představila produkt společnosti Cisco, Cisco Meraki, který umožňuje jednoduchou a bezpečnou správu školní Wi-Fi sítě. Luděk Heinz, výkonný a obchodní ředitel společnosti Boxed, vystoupil s příspěvkem „Merkur & Boxed – tvořme, experimentujme, vzdělávejme se, sdílejme“. Firma Eset reprezentovaná Petrem Šnajdrem uspořádala workshop na téma internetové bezpečnosti. Petr Slípek ze společnosti Dosli, která dlouhodobě vyvíjí software pro podporu výuky a usnadnění práce učitelů, prezentoval příspěvek na téma využití tabletů pro rozvoj komunikace, spolupráce a schopnosti řešení problémů u žáků.

 

 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button