Vzdělávání je všude, jen ho najít

Text: Eliška Sovová

Tipy pro rodiče i učitele, kde hledat jednoduše dosažitelné nástroje vzdělávání. Některé vás možná překvapí …

Na naší Facebookové stránce naleznete tipy na různé vzdělávací akce, články přeložené ze zahraničních zdrojů, novinky z domova i ze světa, odkazy na zajímavé diskuze, aplikace, projekty a videa. Pokud se vám cokoli podaří, budete mít jakýkoli námět, rádi jej budeme sdílet dále.

Potřebujete peníze na zajímavý projekt a nevíte, jak je sehnat? Zkuste to prostřednictvím webové stránky HitHit. Minimální částka, o kterou můžete žádat prostřednictvím HitHit, je 50 000 Kč. Napište ke svému projektu koncept, navrhněte systém odměn a natočte krátké promovideo, které vaše plány představí. Schválený projekt bude zveřejněn na stránkách portálu Hithit. Každý projekt má na shromáždění požadované částky 45 dní. Pokud se vám nepodaří částku získat (např. vyberete jen 60 % požadované částky), všechny peníze se vrací zpět dárcům, vám nevznikají žádné náklady. Pokud se vám podaří získat 100 % a více, peníze vám budou převedeny na účet a vy můžete začít s realizací. Více informací na: http://scio.cz/skolam/tipy-pro-reditele.asp.

YouTube je největší internetový server pro sdílení videosouborů. Jeho prostřednictvím nejjednodušeji dostanete vaše videa do světa a hlavně na sociální sítě. Natáčejte videa, nevadí, že nemáte kvalitní vybavení. Nacvičili vaši žáci divadlo? Natočili jste krátký animovaný film v rámci výtvarných hodin? Máte ve škole nadaného zpěváka? Sdílejte vaše úspěchy. Krátká zábavná, zajímavá či kreativní videa dokážou zaujmout mnohem více než textové příspěvky. YouTube má kvalitní nápovědu v češtině, jak s ním pracovat, naleznete zde: http://support.google.com/youtube/?hl=cs&topic=2676319&rd=1.

Skvělá webová služba, se kterou jednoduše vytvoříte zajímavé prezentace (mnohokrát kreativnější než PowerPoint). Umožňuje jednoduché vkládání textů, obrázků a videí. Celá prezentace vypadá jako interaktivní myšlenková mapa. Jak začít, naleznete zde: http://odprezentuj.cz/clanky/zacit-s-prezi-je-jednodussi-nez-si-myslite.

Pokud potřebujete zkrátit webovou adresu, navštivte stránku goo.gl. Tato aplikace vám webovou adresu výrazně zkrátí (hodí se například pro Twitter), a pokud máte účet na Google, tak můžete sledovat i počet lidí, kteří na váš odkaz kliknuli.

Potřebujete upravit video nebo audio, rádi byste spustili online streaming konference, potřebujete efektivně spravovat citace, upravit obrázek, vytvořit komiks, editovat texty, či zajímavě prezentovat informace? Na tomto webu naleznete zdarma dostupné nástroje, které jsou detailně popsány a ohodnoceny.

Pokud chcete vytvořit zajímavé výroční zprávy, lákavé newslettery či jen zajímavě prezentovat data žákům, zkuste si vytvořit infografiku. S tímto nástrojem to bude jednoduché.

Potřebujete, aby se žáci naučili slovíčka na angličtinu, vlajky jednotlivých států či historická data? Doporučte jim Memrise. Na Memrise naleznete tisíce kurzů, které jsou zdarma a jsou dostupné v mnoha jazycích. Proces učení je velice efektivní, protože Memrise kombinuje vědecké poznatky mozku a paměti a nutí vás opakovat látku v závislosti na tom, jak vám šla během učení. Navíc je zábavný, protože tím, jak se učíte novým věcem, roste vám před očima rostlina ze semínka, které jste zasadili na začátku kurzu. Vaše úspěchy navíc můžete sdílet s ostatními uživateli.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button