Méně studentů do států

Počet studentů zapisujících se do studia ve Spojených státech amerických může klesat v následku zvolení Donalda Trumpa prezidentem. Philip Altbach, výzkumný profesor a zakládající člen Centra pro Mezinárodní vyšší vzdělávání na Bostonské univerzitě, říká, že Trump chce zavést extrémní prověřování muslimů a dalších imigrantů, což by mohlo některé studenty odradit od zápisu na vysoké školy ve státech nebo to významně ztížit těm, kteří se sem přesto zapsat chtějí. Profesor Altbach dodal, že je velmi pravděpodobné, že oproti Státům, Kanadě a Austrálii počet mezinárodních studentů naopak stoupne, Spojené království na tom bude nejspíše stejně jako Státy, protože na to je teď nahlíženo jako „nepřívětivé k imigrantům“.

Jason Lane, člen odboru pro vzdělávací politiku a řízení na státní univerzitě New York Albany, říká, že mnoho mezinárodních studentů pozorně sleduje, co přibylo v administrativě, a kteří si sami zvolí raději nejezdit, protože se obávají, jestli dostanou vízum, anebo nesouhlasí s novým politickým profilem Států. „Podobný dopad měly události 11. září.“ Doteď počet mezinárodních studentů každým rokem stoupal, akademici se ale bojí, že tento trend skončí.

Rajika Bhadari, náměstkyně Institutu mezinárodního vzdělávání, se ale poklesu nebojí, říká, že studenti jsou vůči změnám odolní a říká, že nedávný pokles indických studentů není následkem zvolení Trumpa, ale devalvace rupie vzhledem k dolaru. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button