Spolu díky čtení

Ačkoli je Rex Bobblet aktivním členem vojenského námořnictva, každý den čte svým dětem pohádky na dobrou noc. Děti mají tátu nahraného na DVD a s vlastní knihou poslouchají pohádku a otázky, které jim otec klade o ději a postavách. Rodina Bobblettových se účastní národního neziskového projektu Spolu díky čtení (United through reading), která pomáhá právě takovým rodinám překonat stres z odloučení. Rodině domů pravidelně chodí balíčky s novými příběhy pro děti a večerní čtení s tatínkem se stává pro rodinu rutinou.

Úzkost z odloučení zažívá každá rodina, které se stane, že její člen musí odjet na neurčitou dobu. Výzkumy ukazují, že děti z těchto rodin trpí více emocionálními problémy než děti z běžných rodin, což může ovlivňovat jejich výsledky ve škole například ve čtení. Projekt posiluje nejen vztahy v rodině, ale také jejich čtenářskou gramotnost a jazykový vývoj.

Kelly Rogan, dobrovolník projektu říká, že je prokázáno, že děti, které jsou doma spokojené, mají také lepší předpoklady k učení. Výzkumy ukazují, že čtení dětem nahlas zvyšuje jejich akademické úspěchy.

Veronika Boblett říká, že během let zkoušeli mnoho způsobů, jak dětem tuto situaci usnadnit: medvídky s tátovým hlasem, tatínkovské přikrývky s jeho fotkou, kdykoli to šlo skypovali si, ale že projekt Spolu díky čtení byl zatím nejúspěšnější. Tento projekt pomohl nejen dětem, ale i Rexovi, který se cítí daleko víc zapojený v rodinném životě. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button