Myslete jako designéři

V londýnském Muzeu designu si můžete v obchodě na konci prohlídky mimo jiné koupit i produkt, který vymyslelo šest devíti až desetiletých žáků. Je to malá dětská hračka nazvaná „Dazzle Racer“. Dazzle Racer je samopoháněný válec, pohybující se pomocí natažené gumičky, vyrobený pouze z recyklovaných součástek. Tato rozkošná hračka vznikla jako výsledek soutěže Design Ventura pořádané samotným muzeem.

Dazzle Racer je výhercem ročníku 2015 soutěže, jejímž tématem byl pohyb. Žáci na projektu pracovali během obědových přestávek a po škole s pomocí svých učitelů. Na každé škole pracovaly tři skupiny dětí na různých projektech, školu však mohl reprezentovat pouze jeden z nich.

Tento rok očekává Catherine Ritman Smith, která je v čele učebního oddělení Muzea designu, až 10 000 účastníků ve věku od 13 do 16 let. Zatím se ho účastnilo téměř 600 škol. Projekt je financovaný Deutsche bank jako součást programu Born To Be.

Učitelům se projekt líbí, protože schopnosti, které se během něj žáci naučí, jsou využitelné i v dalším životě. Také díky samostatné práci na vlastních návrzích mohou více ocenit hodnotu designu jako vyučovacího předmětu.

Projekt začíná oznámením zadání pro každý ročník. Tématem letošního roku je to slovo „změna“. Školy poté pracují se skupinami žáků a vymýšlí produkt, který by se měl prodávat v muzejním obchodě za 10 liber. Vítězný koncept se během následujícího roku skutečně dostane do distribuce. Díky tomu se žáci zároveň na projektu naučí základy marketingu. Výherci také mají možnost vybrat charitativní činnost, na kterou budou darovány všechny výdělky z prodeje. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button