Školy na sociálních sítích

Text: Eliška Sovová

Proč by škola měla být na Facebooku či Twitteru co z toho bude mít? Jaké nároky to vyžaduje a co je třeba zvážit?

Součástí marketingové strategie školy by měla být internetová komunikace, do které určitě patří komunikace na sociálních sítích. Založení stránky na Facebooku, Twitteru či Google+ je otázka 15 minut. Péče o profil na sociálních sítích je už náročnější. Každá ze sítí se řídí jinými pravidly a pohybuje se na nich jiná cílová skupina. Sociální sítě jsou však v současnosti nejjednodušší cestou, jak komunikovat s veřejností, a nejlepším místem, kde získat rady, tipy a inspiraci pro činnost školy.

Jen pro představu, kolik se na jednotlivých sítí pohybuje uživatelů:

Než si škola založí profil na sociální síti, měla by zvážit, co je jejím cílem a co chce jejím prostřednictvím komunikovat. Sociální síť může velice dobře fungovat jako interaktivní prezentace a PR školy a škola nikdy neudělá chybu, když si na sociální síti založí profil. Pokud si myslíte, že instituce jako škola na takovéto síti nemá co dělat, podívejte na Facebookové stránky úspěšných knihoven, jako je Městská knihovna Praha a Knihovna Univerzity Tomáš Bati ve Zlíně:

Na sociálních sítích lze prezentovat zajímavé články, informace, videa a obrázky z oboru, kterému se škola věnuje. Může se pochlubit úspěchy v soutěžích, fotkami z výletů, videem z kreativní hodiny. Je důležité školu i zaměstnance personalizovat a usnadnit komunikaci školy s veřejností. Umělecky či prakticky zaměřené školy si naopak mohou založit profil na obrázkové síti Pinterest, která je přímo určená pro sdílení fotografií. Školy zde mohou prezentovat svou činnost formou fotografií – kadeřnice střihy, návrháři své oblečení, kuchaři uvařené pochutiny, umělecké školy své sochy a obrazy, architekti své návrhy staveb. Zajímavé odkazy, názory, či krátká zamyšlení pak můžou školy či jednotlivci prezentovat na Twitteru; minimálně zde stojí za to následovat zajímavé uživatele, protože Twitter je oproti Facebooku intelektuálním místem, kde jsou sdíleny zajímavé příspěvky z celého světa.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button