Finské tajemství

Finsko má podle zprávy Světového ekonomického fóra i přes mírný propad v mezinárodním srovnávání stále nejlepší systém primárního vzdělávání. Heikki Happonen, šéf Asociace osmi finských pedagogických škol, vysvětluje pro server Hechinger Report proč.

Systém je založen na předpokladu, že základem všeho dětského učení je hra. Hrou se proto vzdělávají děti až do sedmi let a celou základní školu mají každý den každou hodinu patnáctiminutovou přestávku na venkovní aktivity, a to za každého počasí. Dětský mozek funguje lépe, když jsou děti v pohybu, vysvětluje Happonen. Po venkovním řádění se děti nejen více soustředí, ale také lépe vyjednávají, vytváří týmy i přátelství.

Dalším tajemstvím je podle Happonena prostředí školy. Děti v ní musí cítit respekt, bezpečí a pohodlí. Moderní školní budovy jsou prostorné, mají mnoho odpočinkových zón a míst pro schůze učitelů, někdy včetně sauny. Když takovou školu navštívila španělská učitelka, úžasem oněměla, protože španělské školy jsou proti tomu jako vězení.

Některé aspekty finského školství jsou jistě ovlivněny tamní kulturou, jiné by ale bylo možné jako minimum dobré praxe sdílet po celém světě: rané vzdělávání hrou, rovnost ve financování, vysoce profesionalizované vzdělávání učitelů, management škol založený na výzkumu a celostním přístupu, respekt k dětem i učitelům, vzdělávací prostředí s nízkou hladinou stresu a velkými výzvami, silné speciální vzdělávání a přístup ke každému dítěti jako k nadané a milované bytosti. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button