Výzkum MOOC

Více než čtyři roky poté, co se Harvardská univerzita a Massachusettský institut technologií spojil s neziskovou organizací edX, aby začaly poskytovat volně dostupné masivní online kurzy, analyzuje společný tým obou institucí, kdo se jejich MOOC kurzů účastní. Zpráva představená mimo jiné na serveru Harvard Gazette obsahuje data z 290 kurzů, čtyř a půl milionů účastníků, čtvrt milionů udělených certifikátů a 28 milionů člověkohodin.

Výsledky ukazují, že počet účastníků MOOC kurzů za poslední čtyři roky pravidelně roste. Jednoho nebo více kurzů zmíněných institucí se účastnilo 2,4 milionů lidí. Průměrně se jich zapíše 1554 nových denně a celkem 245 000 kurzů bylo úspěšně dokončeno, takže účastníci získali certifikát, většinou po 29 hodinách online interakce.

V jednom kurzu je průměrně vydáno 500 certifikátů za úspěšné dokončení celého studia, přičemž 7900 účastníků si po registraci do kurzu projde alespoň nějaké materiály, 1500 z nich polovinu a více. Průměrný věk účastníka je 29 let, 67 % tvoří muži, 33 % ženy. Více než dvě třetiny účastníků přitom není ze Spojených států.

Hlavními uzly sítě kurzů jsou ty z oblasti výpočetní techniky. Oproti jiným odvětvím (přírodní vědy, historie, zdraví a další) jsou největší a do dalších kurzů vysílají více účastníků, než kolik k nim odjinud přichází.

Velké zastoupení mezi účastníky MOOC mají učitelé. Téměř třetina respondentů průzkumu zaměřujícího se na identitu účastníků MOOC kurzů uvedla, že učí nebo učila. Z této skupiny se 19 % zapsalo do kurzu z oblasti jimi vyučovaného předmětu a 16 % získalo certifikát. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button