Žáci před obrazovkou

Britští vědci analyzovali data 120 000 patnáctiletých žáků o jejich celkové mentální spokojenosti a současně o čase, který tráví před obrazovkou – televize, počítače, tabletu i chytrého telefonu.

Výsledky publikované v odborném psychologickém časopise a popisované na serveru BBC News ukazují, že do určité míry používání technologií prospívá mentálnímu zdraví a škodí až po překročení kritické hranice. První hodina až dvě duševní pohodu teenagerů přímo zvyšuje, což byla dosud jen nepotvrzená hypotéza.

Vzhledem k negativním efektům zaznamenaným po překročení limitu jsou odborníci opatrní a doporučují další studie na toto téma. Důležité je napříště rozlišovat mezi jednotlivými aktivitami, které třeba na mobilních telefonech žáci dělají. Na druhou stranu je také třeba zohlednit, že děti používají i více zařízení současně, třeba když sledují televizi a textují s kamarády. Jisté je, že čas strávený s některým z oblíbených zařízení u dětí stoupá – už předškolní děti ve věku tří až čtyř let tráví průměrně osm hodin a 18 minut týdně online.

Kolik času u obrazovky má pozitivní přínos? Maximální hranice ve školní den se liší podle přístroje a činnosti (o víkendu je hranice ještě o desítky minut dál): 

  • hodina a 40 minut hraní videoher,
  • hodina a 57 minut s chytrým telefonem,
  • tři hodiny a 41 minut sledování televize nebo filmů,
  • čtyři hodiny a 17 minut práce na počítači.

Předchozí studie poukazovaly především na negativní dopad používání technologií a učitelé si žádali detailnější instrukce, nakolik technologie do vzdělávání zahrnovat. Aktuální studie ukazuje, že v určité míře má sledování televize, počítače nebo telefonu pozitivní přínos. Negativní dopady delšího času před obrazovkou jsou ale třikrát horší než např. nepravidelný spánek nebo vynechávání snídaně.

Jako rodiče bychom ale neměli s dětmi přímo bojovat nebo jim počítač zakazovat, důležité je nabízet vhodné a zajímavé alternativní aktivity. Mírnit nepříznivé následky mohou i jednoduché věci – např. pravidelný pohyb a čas strávený s celou rodinou u snídaně a večeře. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button