Známky na úvěr

Většina studentů to zná – okamžik před zkouškou, na kterou se nestihli pořádně připravit a už předem ví, že neúspěch je jistý. Na jedné střední škole ve východní Číně proto vyvinuli systém „bodové banky“, ze které si studenti chybějící body mohou půjčit a získat tak postupovou známku, popisuje deník The Guardian.

Body však nejsou zadarmo. Studenti je musí splatit ještě více body, popřípadě prací navíc, např. laboratorním experimentem nebo veřejnou prezentací. Dluh jde vracet ve splátkách, a pokud je student v mínusu i na konci semestru, dostane „červenou známku“.

Ředitel školy Huang Kan kritizuje čínské školství jako systém jednoho testu, který rozhodne o celém životě. Celé vzdělávání je postaveno jen na několika hlavních testech a o postupu na vysokou školu skutečně rozhoduje jediný test na konci posledního ročníku střední školy. Žáci jsou proto ve velkém stresu a přicházejí s čím dál vynalézavějšími metodami podvádění (kamery a komunikační systémy byly nalezeny ve špercích i spodním prádle).

Pilotní projekt je zatím k dispozici jen úspěšnějším studentům ze zahraničního oddělení Nanjingské školy. Využila ho zatím asi čtvrtina studentů, k úspěšnému absolvování testu si většinou půjčují jen jeden nebo dva body. Rozdíl v hodnocení je minimální, psychologický efekt je ale podle Kana velký. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button