Novozélandské reformy

Má to být významný milník pro novozélandské školství, ze kterého budou profitovat celé příští generace, říká tamní ministryně Nikki Kaye. Server Education Review informuje o novele školského zákona, která vstoupila v účinnost 19. května.

Zákon je významný zejména v tom, že stanovuje cíle vzdělávacího systému. Vyjádření Národní vzdělávací priority má všem udělat jasno v tom, jak vypadá úspěch studentů.

Zákon ale obsahuje i kontroverznější témata. Obsahuje např. jasný legislativní rámec pro vhodné používání fyzických omezení, včetně zákazu tzv. samotek ve školách i předškolních zařízeních. 

Novozélandské děti mají mít napříště výběr z většího množství poskytovatelů vzdělávání včetně online forem. Zákon představuje Komunity online učení (Communities of Online Learning, CoOLs), které ministryně silně obhajuje, před jejich vznikem je ale podle ní ještě potřeba odborná konzultace a stanovení podmínek. Její náměstek pro vyšší vzdělávání vidí největší přínos ve sjednocení odborného vzdělávání a posílení vztahů mezi vzdělavateli a zaměstnavateli. Jasnější podmínky mají být dány pro další vzdělávání při práci. Ministerstvo věří, že změny otevírají ve vzdělávání nové možnosti, které příštím generacím nabídnou to nejlepší. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button