Každá holka se může naučit programovat, říká Pavla Randáková z Czechitas

Na začátku všeho byla myšlenka „pojďme učit holky IT a vyrovnat síly“. Protože bez digitální gramotnosti se už brzy neobejde vůbec nikdo. A tak vznikla organizace Czechitas, která pomáhá holkám a ženám poznat svět informačních technologií a propojuje je s firmami, které hledají nové talenty. Co všechno se s Czechitas můžete naučit? A můžete být i úplný začátečník? Nejen o tom jsem si povídala s Pavlou Randákovou, která v Czechitas působí už třetím rokem na pozici Youth Education Specialist.

Pavlo, jak vznikla organizace Czechitas a co je její hlavní náplní?

Na začátku byla myšlenka „pojďme učit holky IT“. Začalo se zlehka – pár workshopy a mapováním, jestli tady o to někdo bude stát. A stály o to nejen holky, ale i kluci, firmy… Naším hlavním cílem je inspirovat a vzdělávat nové talenty k posílení diverzity a konkurenceschopnosti v IT.

Kdo za Czechitas stojí?

Třináct pracovních úvazků a dá se říct, že stovky nadšenců. To jsou ti lidé, kteří se po práci nebo o víkendu sbalí a jdou s námi učit, desítky firem a institucí, které naši činnost podporují.

Pavla Randáková

Jak dlouho už vaše organizace funguje?

Třetím rokem.

Czechitas chce vyrovnat poměr sil v IT a zaměřuje se hlavně na holky. Mohou se vašich kurzů a workshopů účastnit i kluci?

Pro většinu kurzů a workshopů platí, že pokud je přihlášeno dostatečné množství žen a dívek, tak mají před muži přednost. Letní škola nebo Digitální akademie jsou projekty zaměřené čistě na ženy. Ale to neznamená, že bychom neměli účastníky mužského rodu. Dlouhodobého kurzu programování v Brně se spolu s asi 29 ženami účastní jeden muž. Úvod do programování pro horníky na Ostravsku měl ryze mužské osazenstvo. A v Akademii programování holky od kluků vůbec nerozlišujeme. Už jen proto, že pomáháme rozšiřovat obzory a portfolio učitelům, kteří pak aplikují nové poznatky do výuky.

Mají kurzy nějaké věkové omezení?

Dá se říct, že nemají. V Akademii programování se zaměřujeme na děti do zhruba 19 let, než absolvují střední školu. Spodní hranicí zde bývá věk kolem 7 až 8 let. Potřebujeme zkrátka, aby děti uměly číst. Přichází nám však na kurzy i maminky s menšími dětmi a pomáhají jim programovat. Na ostatních kurzech – tedy mimo Akademii programování – vídáme většinou věkovou skupinu 15+. Vedle holek ze střední pak sedí i jejich babičky. Explicitně nikoho věkem nediskriminujeme a doufáme, že když se člověk někam hlásí a chce s námi strávit určitý čas, tak je soudný.

Může na váš kurz přijít i úplný začátečník?

Určitě ano. Pokud není v popisku akce uvedeno jinak, tak je určena především pro naprosté začátečníky. Snažíme se předem informovat, co všechno by účastníci a účastnice měli splňovat, tedy navazuje-li kurz na něco či jaké základy předpokládáme.

Potřebují zájemci o kurz nějaké vybavení, programy…?

Záleží kurz od kurzu. Většinou stačí vlastní notebook, občas se hodí myš – především na grafických kurzech. Využíváme zdarma dostupný software a na ten placený zařizujeme třeba časově omezené licence. Na některé kurzy stačí přijít jen s tužkou a papírem.

Kde všude vaše kurzy probíhají a jak často?

Když se podívám do kalendáře, máme tam každý týden alespoň jednu akci. A to nepočítám dlouhodobé kurzy, které běží třeba celý semestr. Nejvíce působíme v Praze a v Brně. Nevynecháváme ale ani Ostravu, Liberec, Hradec Králové nebo například České Budějovice. Párkrát jsme vyjeli i za hranice – do Londýna, Berlína, Mnichova…

Co všechno se s vámi můžeme naučit?

Základy grafiky, zpracovávat data, vytvářet weby, programovat. Usnadnit si práci s počítačem, programovat Arduino…

Do čeho dalšího se s Czechitas můžeme zapojit?

Přijít na přednášku, na konferenci. Najdete nás od barcampů po konference týkající se technologií ve vyučování. No, anebo s námi pojďte na kafe či na pivo. U toho se často příjemně začíná. Letos jsme v Brně pořádali soutěž o nejlepší dívčí bakalářskou práci v oboru informatiky, takže jsme se mohli potkat na univerzitě. A velkou částí naší aktivity je kariérní rozvoj a propojování žen na pracovní pozice v IT. Takže pokud chce žena či i muž změnit práci a má zájem o IT, hledáme jim práci.

Na co se v Czechitas v nejbližší době těšíte?

Na spuštění Digitální akademie v Brně. A na letní školu, IT tábor pro středoškolačky.

A na co jste nejvíce pyšní?

Na každý z těch úžasných příběhů, které kolem nás vznikají. Když na konferenci o ženách v IT prezentovaly naše účastnice Digitální akademie, já jsem se asi po třech větách rozbrečela. Za ty tři roky mě silné momenty nepřestaly dostávat.


Pavla Randáková v Czechitas působí třetím rokem a zastává funkci Youth Education Specialist, tedy odbornice na vzdělávání mládeže. Na některých kurzech občas učí – především na akcích, které mají co do činění s grafikou nebo úvodem do programování pro děti. Nyní dokončuje magisterské studium na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity.

Podrobnosti
Czechitas

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button