Online kurzy na Facebooku?

Facebook testuje ve svých developerských skupinách nové funkce, které – pokud by se rozšířily – umožní kterémukoli uživateli učit se nebo sledovat online kurzy, informuje server Inside Higher Ed.

Správci uzavřených skupin označených jako třída nebo škola si nedávno všimli, že mohou používat nástroje k vytvoření propojených online kurzů.

Nové funkce jsou původně určené vývojářským skupinám (Developer Circles), které mají jednotlivé developery propojovat a pomáhat jim učit se víc o umělé inteligenci, propojených zařízeních a dalších tématech. Na vzdělávacích funkcích přitom Facebook spolupracuje s poskytovatelem online vzdělávání Udacity.

I mimo vývojářské kruhy si však uživatelé všimli, že mohou přidávat své vlastní online kurzy, což by svědčilo o záměru funkce postupně rozšiřovat. Mluvčí Facebooku k této otázce pouze uvedla, že se jedná o nástroje, které společnost testuje, a více k nim prozradí zřejmě až ke konci roku.

Od vyzkoušení online kurzů na Facebooku mohou instruktory odradit některé chybějící vlastnosti, např. aplikace pro známkování. Jiní se mohou obávat zneužití dalších dat pro reklamní účely. 

Již dříve se například Apple postupně přizpůsoboval vzdělávacím účelům se svým iTunes U a kurzy, které jsou ve třídách i na univerzitách už dlouho populární, nebo Google, který pracuje na aplikaci GoogleClassroom využívanou ve Spojených státech hlavně na základních a středních školách.

Na Facebooku učit nechce profesor David S. Janzen, který učí Java programování online prostřednictvím Udemy, platformě založené roku 2010 nyní s více než 20 000 instruktory. I když podle něj může být Facebook úspěšný jednoduše díky své velikosti (dvě miliardy aktivních uživatelů), nevěří, že by se z něj měl stát dominantní hráč na poli online vzdělávání. Navíc vidí propojení sociálních sítí (jako zdroje konstantních ruchů) a vzdělávání (vyžadujícího soustředění) jako kontraproduktivní. (zdroj)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button