Britská univerzita by mohla čerpat z evropských fondů i po brexitu

Jedna z nejlepších britských univerzit, Imperial College London, uzavřela partnerství s francouzskou výzkumnou agenturou. Znamená to, že by tak britští akademici mohli mít přístup k evropským výzkumným fondům i po brexitu.

Imperial College London, jeden z nejlépe hodnocených vědeckých institutů na světě, vytvořil matematickou laboratoř v Londýně s výzkumným centrem ve Francii (National Centre for Scientific Research – CNRS).

Pro britské výzkumníky z Imperial College London nebo z dalších britských institucí spadajících pod Unite Mixte Internationale (UMI) Abraham de Moivre to znamená, že budou mít stejnou možnost využívat evropské fondy jako jejich spolupracovníci ve Francii, a to i poté, kdy se Velká Británie finálně odpojí od Evropské unie.

“Všichni členové UMI, nehledě na jejich národnost, budou mít stejný přístup k fondům, zdrojům, a hlavně stejné příležitosti k vzájemné spolupráci,“ řekl mluvčí Imperial College London.

Děje se tak poprvé, kdy francouzská vláda přispěla ke vzniku výzkumného partnerství s Anglií podobného typu. I pro francouzskou stranu platí, že nové výzkumné centrum v Londýně bude francouzským vědcům k dispozici stejně jako jejich vědecká laboratoř ve Francii.

[irp posts=“4353″ name=“Eliška Klimentová: Když vzdělání nestačí. Situace vědy v post-brexitové Británii“]

Anglofrancouzské matematické centrum bylo naplánováno ještě před referendem o brexitu. Bude sloužit jako model spolupráce a sdíleného přístupu k fondům, jakožto partnerství, které bude trvat bez ohledu na rozhodnutí Angličanů opustit Evropskou unii.

Zdroj
bbc.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button