Jak stát podporuje učitele? Odpovědi se hledaly na Noci vzdělávání

Studenty pořádaná událost Noc vzdělávání, která proběhla první dubnovou středu na šesti pedagogických fakultách v Česku, se snažila odpovídat i i na další klíčová témata českého vzdělávání. Druhého ročníku Noci vzdělávání se zúčastnilo více než 1600 lidí, uvádí Otevřeno v tiskové zprávě.

V Brně se debatovalo například na téma podpory učitelů. „Ze strany státu nepociťuji přílišný zájem věnovat vzdělávací politice skutečný čas a úsilí. Na pedagogické fakulty jsou kladeny velké nároky, které bez finanční podpory a jasné koncepce nemohou plnit.  Ani učitelé nejsou za svou práci dostatečně ohodnoceni. Odpovídající by byl minimálně dvojnásobek průměrné mzdy, tedy něco okolo 60 tisíc měsíčně. K tomu je ale nutná společenská shoda a sdílená vize, kam celý vzdělávací systém směřovat, a ta v Česku zatím není. Současná vláda v demisi tomuto stavu příliš nenapomáhá, prohlubuje anomii společnosti a přispívá k deziluzi pedagogů a mnohých rodičů,“ vysvětloval děkan Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity Jiří Němec.

Pražské hlavní debaty se zúčastnil i ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička nebo bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. Zdroj: Otevřeno Praha.
Otevřeno je nezávislá iniciativa studentů pedagogických oborů. Jde o celostátní veřejně prospěšný projekt, který aktuálně sdružuje studenty 6 českých univerzit.

Noc vzdělávání je událostí, která se snaží zvýšit povědomí o důležitých oblastech školství. Cílem je hledat odpovědi na otázky budoucnosti českého vzdělávacího systému.

 

 

Zdroj
otevreno.org

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button