Nespokojenost s testy nejen v Česku: němečtí maturanti podepisují petici kvůli testu z angličtiny

Zdá se, že negativních ohlasů směřovaných k hromadným testům nepřibývá jen v České republice, ale i v zahraničí. Příkladem může být petice sepsaná studenty německé spolkové republiky Bádensko-Würtenbersko, pod kterou svůj podpis připojilo již 36 000 lidí. Test z angličtiny, jež byl součástí německé „Abitur“, obdoby české maturity, studenti označili jako absurdní, zastaralý a nejasný.

Online petici podepsalo již téměř 36 000 lidí, což je o 2000 více, než kolik lidí test ve spolkové zemi psalo. Studenti požadují uzpůsobení hodnocení celého testu. Otázky, které v testu vyplňovali, označili jako neférové, a to ještě předtím, než vyhodnocení písemek obdrželi. Výsledky dostanou až 18. června.

Německá maturita zároveň slouží jako vstupní test na univerzity, i proto se němečtí studenti snaží dovolat pozornosti a nápravy.

Svou pozornost studenti zaměřili hlavně na pasáž uvedenou z knihy amerického autora Henryho Rotha – „Call it Sleep“ – která byla sepsána v roce 1934. Dle slov studentů ukázka obsahovala hojný počet archaismů. Jednalo se o následující pasáž:

“Against the luminous sky the rays of her halo were spikes of darkness roweling the air; shadow flattened the torch she bore to a black cross against flawless light — the blackened hilt of a broken sword. Liberty.”

Podstatným rozdílem mezi německou maturitou a její českou variantou je to, že česká maturita neovlivňuje přijetí studenta na vysokou školu přímo. V německém prostředí ale zkouška zároveň slouží jako vstupní test na univerzity. I proto se němečtí studenti snaží dovolat pozornosti a nápravy.

Nezávislý expert povolaný k zpětné evaluaci testu poté, co byla petice spuštěna, shledává test jako přijatelné náročný a doporučil studentům vyčkat na publikování výsledků.

Celou petici v německém znění je možné dohledat zde.

Zdroj
nytimes.com

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button