Více než každé druhé dítě, které uprchlo ze své země, nenavštěvuje školu

Dle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) nenavštěvují školu přibližně 4 miliony uprchlických dětí. Počet dětí bez vzdělání rychle narůstá, v porovnání s předchozím rokem číslo narostlo asi o půl milionu.

Pod mandát UNHCR spadá přibližně 20 milionů uprchlíků na celém světě (data z konce roku 2017), z čehož asi 7,4 milionu jsou děti ve školním věku. Uprchlíci, kteří utekli ze svých domovů, ale stále jsou uvězněni v rozmezí hranic svého státu, se do této statistiky nepočítají, i když jejich situace je často podobně neútěšná jako situace uprchlíků za hranicemi země. Celkově je na světě na útěku přibližně 70 miliónů lidí.

Dle zprávy UNHCR mají uprchlické děti jen málokdy příležitost dohnat deficity ve svém vzdělání. Přitom je to právě vzdělání, co může sloužit jako klíč k nápravě jejich domovské země. U základního vzdělání je sice počet uprchlických dětí navštěvujících školu o něco lepší – 61 % (v porovnání s 92 % na celém světě), ve vyšších věkových skupinách už jsou ovšem statistiky méně pozitivní.

Pod mandát UNHCR spadá přibližně 20 milionů uprchlíků na celém světě (2017), z čehož asi 7,4 milionu jsou děti ve školním věku.

Chybějící vzdělání s sebou nese mnoho závažných důsledků, například dívky se stávají zranitelnější v oblasti nuceného manželství, vykořisťování nebo dokonce obchodu s lidmi. Úřad pro uprchlíky proto vyzývá všechny státy, aby se snažily uprchlické děti integrovat do svých vzdělávacích systémů a daly jim tak větší šanci na lepší budoucnost.

Zdroj
Spiegel.de

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button