10 tipů na chytré hračky pro tápajícího Ježíška

Tápe u vás doma ještě Ježíšek, co přinést pod stromeček kromě vytoužené panenky Barbie nebo vysněné autodráhy? Jestli hledáte tipy na neotřelé dárky, které vaše děti zabaví chytře, a ještě je něco naučí, jste na správném místě. Tipů pro vás máme hned 10:

1. Dobble

Zdroj: agatinsvet.cz

Postřehová hra v plechové krabičce se hodí na prázdninové cesty i dlouhé zimní večery doma. Na kulatých kartách hráči hledají a pojmenovávají symbol, který se shoduje s některým na vyložené kartě. Hra je o postřehu a má hned 3 varianty – klasickou, voděodolnou, kterou oceníte třeba na letních prázdninách u vody, a verzi pro nejmenší děti od 3 let. Hrát se dá různými způsoby a jen tak se neomrzí.

 

2. Společenské hry od Albi

Česká značka Albi pravidelně přichází s novými variantami her na cesty, kvízy, sešity úkolů, hlavolamy a stolními hrami. Hitem posledních let je Kouzelné čtení s Albi tužkou. Jde o obrázkové knížky, ke kterým děti přikládají speciální tužku. Ta jim na daném místě více přiblíží obrázek nebo situaci, zahraje písničku nebo vypráví příběh. V nabídce jsou témata jako Betlém  nebo Zpívánky, ale i knížky zaměřené na vysněné dětské profese, jako jsou hasič nebo popelář. K speciální tužce tak můžete dokupovat další knížky podle zájmu dítěte. 

3. Ozobot

Zdroj: scio.cz

Maličký robot, který se vejde do dlaně, bude následovat cestu, kterou mu naprogramujete. Vést se nechá pomocí barevných fixek, ale rozumí si i s tabletem. Učí děti programovat a uvažovat způsobem, který je pro řadu profesí nepostradatelný. S ozoboty experimentují Robolaboratoře společnosti Scio, Unicorn College nebo například workshopy pod značkou makeittoday.cz.

4. Nešťourej se v nose

Tatiana le Moigne je ředitelkou české a slovenské pobočky společnosti Google, ale vytváří i didaktické hry zaměřené na důležité životní hodnoty pro děti od 3 do 7 let. Často je najdete v ordinacích klinických logopedů, ale svoje místo si najdou i u vás doma. My doporučujeme hru s názvem Nešťourej se v nose! aneb Etiketa pro děti, při které si oživíte správné návyky a možná změníte i pravidla komunikace doma. Ruku na srdce, držíte vždy při snídani noviny i display telefonu daleko od sebe? Zahrajte si hru s dětmi a zamyslete se, jakým příkladem jim jdete jako rodiče. 

5. Kapla

Zdroj: alza.cz

O stavebnici, která nemá věkové omezení a vyniká jednoduchostí v tom nejlepším slova smyslu, říká sám výrobce: „Geniální dřevěná stavebnice má jediný prvek – dřevěný hranol s poměry stran 1 : 3 : 5. Díky výjimečné přesnosti rozměrů, precizním hranám, přesným pravým úhlům a dokonalé rovnosti povrchu lze s tímto jediným stavebním prvkem postavit neobyčejně krásné a působivé stavby.“ Kapla promění malé stavitele v architekty a budovatele celých měst. Nepoužívá žádná lepidla ani úchyty a je prakticky nezničitelná. Osahat si ji můžete v Artparku Galerie Rudolfinum, ale věříme, že ani nákupem naslepo nešlápnete vedle. 

6. Emušáci

Hry a knížky s Emušáky jsou sice na trhu už nějaký ten pátek, ale pochvalné recenze sbírají i tuto zimu. Rozvíjejí emoční inteligenci a pomáhají dětem vyznat se v pocitech ostatních i svých vlastních. Na emoční inteligenci se vyplatí pracovat i během Vánoc!

7. Lidské tělo

Zdroj: spravnahracka.cz

O to, jak funguje naše tělo, kde máme které orgány nebo jak uzdravit nemocného, se zajímají děti od předškolního věku po maturující. Samozřejmě, že úroveň jejich otázek odpovídá věku a znalostem. Pro všechny věkové kategorie ale najdete kvalitní výukovou hračku na webu spravnahracka.cz. Nejmladší si složí jednoduché dřevěné postavičky nebo vyléčí plyšáky za pomoci doktorského kufříku. Středoškoláky jistě zaujme torzo lidského těla nebo detailní model krevního oběhu. Ať už máte doma budoucího medika, nebo jen všeobecně zvídavého jedince, reálně vypadající modely si ho získají.

 

8. Knížka

Zdroj: hravouka.cz

Pod každým vánočním stromkem by měla být alespoň jedna knížka pro každého. S kvalitní dětskou literaturou se v poslední době roztrhl pytel a skutečně je z čeho vybírat. Albatros promění váš dětský pokoj v muzeum velkoformátovými knihami Dinosaurium, Botanicum a Animalium s úžasnými ilustracemi. Česká kniha Hravouka Terezy Vostradovské naučí vaše děti milovat prvouku i mimo školní lavici a knížku rozvíjí i oceňovaná interaktivní aplikace. Milovníci ilustrací a knižní fajnšmekři se při výběru vhodné knížky mohou držet výběru Komise pro dětskou knihu SČKN, který každoročně zveřejňuje katalog toho nejlepšího na webu nejlepsiknihydetem.cz.

9. Knižní předplatné 

Pražské knihkupectví Book Therapy ve spolupráci s dětskou psycholožkou PhDr. Vlastou Rezkovou připravuje celoroční předplatné dětských knih pod názvem Flowers and Dinosaurs University. Podle zájmů, věku a pohlaví dítěte za vás kurátoři každý měsíc vyberou novou knížku a tu vám zašlou v modrém balíčku. Tomu, koho nebaví sledovat novinky na trhu, tak možná vytrhnou trn z paty, a děti se z překvapení mohou těšit každý měsíc. 

10. Předplatné časopisu

Zdroj: raketa-casopis.cz

Dárkem, který začíná pod stromečkem, ale radost dělá pravidelně během roku, je předplatné časopisu. Raketa, časopis pro děti chytrých rodičů, je skvělou volbou pro čtenáře od 5 do 10 let. Má úchvatné ilustrace od známých českých ilustrátorů, tematická čísla a nenajdete v ní žádnou reklamu. Menší děti mohou ve schránce vyhlížet časopis Puntík, který vychází teprve druhý rok, ale i za tak krátkou dobu se stihl stát favoritem nejmladších čtenářů. 

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button