Děti ve světě chytrých telefonů. Nabízíme 5 tipů na vzdělávací aplikace

Rostou obavy z kvantity i kvality času, který dnešní děti stráví na telefonu. Přes nesporná nebezpečí, jaké může pro děti takový čas znamenat, existují i aplikace, které vidí digitální svět jako prostor pro jejich vzdělávání. Rozhodli jsme se na pár z nich blíže podívat.

Matemág

Mobilní hra Matemág zabalila učení matematiky, nebo v jejím podání „matemagie“, do krásné 2D grafiky a skvěle dabovaného příběhu o holčičce a klukovi, kteří se pro „matemagii“ nadchli a rozhodli se ji naučit. Hra je doporučena dětem do 10 let, v rámci hry je pak obtížnost rozdělena do čtyř kategorií – na děti předškolní, děti z první třídy, z třídy druhé a děti starší než předešle uvedené.

Její didaktický obsah je založen na Hejného metodě a tým společnosti TechSophia při jejím vývoji spolupracoval s experty na vzdělávání z organizace H-Mat pod taktovkou Milana Hejného samotného. Hejného metoda vidí matematiku jako hledání řešení určitého problému. Její výuka se zakládá na myšlence, že dítě toto řešení samo objeví. Jako přínosné vidí už samotné hledání.

Na děti čekají logické a matematické úlohy, které posunují příběh hry a bez jejichž splnění se nedá dostat dál.

Jedna třetina hry je zdarma, za plnou verzi už si připlatíte. A existují také levnější aplikace Matemág, které však obsahují jen jeden typ cvičení. Navíc, jak vám sama aplikace při nákupu připomíná: „Vzdělání je nejlepší investice.“ Aplikace je dostupná na Google Play.

Zdroj: Matemág

Tam a sem s myšákem

Výuková hra pro děti ve věku 5–7 let Tam a sem s myšákem byla připravena ve spolupráci s pedagogicko-psychologickou poradnou STEP a stejně jako hra Matemág dětem nabízí česky dabovaný příběh o myšáku Adamovi, který hledá zatoulaná štěňata.

Na děti čekají úkoly, které otestují jejich orientaci nebo vnímání tvaru. Budou kupříkladu srovnávat předměty podle toho, jaký vrhají stín. Myšák Adam děti při cvičení slovně povzbuzuje a opravuje případné chyby. Hra je dostupná na Google Play i App Store. Opět je část hry zdarma na zkoušku a zbytek je nutno pořídit za 120 Kč.

Zdroj: Tam a sem s myšákem

Česká gramatika

Propracovaná aplikace na procvičení českého jazyka v celé jeho šíři. Na žáky čeká přes 4 000 úloh na doplňování tvrdého či měkkého y/i, velká písmena u názvů, diktáty, slovní druhy a další.

Jednotlivá cvičení jsou řazena od druhé třídy po maturitní ročník, většina z nich je zdarma, jen některé je nutno dokoupit. Uživatel si je může buď „pronajmout“ na 3 měsíce za 59 Kč nebo odemknout navždy za 199 Kč. Zpoplatněná verze také rodičům umožňuje sledovat pokrok v učení jejich dětí.

Vydavatelem je Holucent, který se na výukové aplikace specializuje. Kromě České gramatiky připravil také obdobně fungující aplikace Matematika a Chemické názvosloví. Všechny tyto aplikace jsou dostupné na Google Play.

Zdroj: Česká gramatika

Ochránce přírody

Zajímavý počin, který cílí na vzdělávání v péči o životní prostředí. Hra je doporučena dětem od šesti do dvanácti let, i když je nutno říct, že je velmi jednoduchá a dvanáctileté dítě už by se u ní spíše nudilo. Pro menší může být ale úžasným základem v environmentálním vzdělání.

V rámci miniher se dítě se svými zvířecími hrdiny učí uklízet malé městečko, sázet stromy a květiny i třídit odpad. Poté, co odpad vytřídí, aplikace mu ukáže, co dalšího je z něj možné vyrobit. Nebo když sbírá odpadky na řece, potká zvířátka zamotaná v síti či s černými skvrnami na tělíčku.

Hra je velmi krátká, což ovšem kompenzuje to, že je docela zdarma. Připlatíte si, jen pokud budete chtít verzi bez reklam. Aplikace je dostupná na Google Play.

Zdroj: Ochránce přírody

Hravouka – Little Mouse’s Encyclopedia

Čerstvě vydaná Hravouka vznikla z diplomové práce Terezy Vostradovské, absolventky Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, která měla výhrady k tomu, jak se na základních školách učí prvouka. Rozhodla se využít svého nadání a jako svou magisterskou práci vytvořit vlastní učebnici.

Studovala ovšem animaci, a proto se původně zamýšlená obyčejná učebnice změnila v digitální projekt. Spolu s programátorem Michalem Berlingerem vytvořili demo verzi, jejíž úspěch minulý říjen vyústil ve vydání neméně úspěšné knihy oceněné zlatou stuhou a nominací na knižní cenu Magnesia Litera. Kniha byla přeložena do němčiny, maďarštiny a francouzštiny.

V mobilní hře děti coby myška procházejí lesem, korunami stromů a dalšími prostředími a za pomocí lupy se učí o zvířatech a rostlinách, které zde žijí. Hra dětem nabízí opravdu překrásnou grafiku a příjemný hudební doprovod včetně zvuků přírody. „Původně jsme zamýšleli doplnit také kvízy, ale nakonec jsme se rozhodli jen pro interaktivní encyklopedii,“ říká o Hravouce pro Perpetuum Michal Berlinger.

Mobilní aplikaci můžete najít na Google Play a iTunes za 129,99 Kč. Je doporučena dětem od šesti do osmi let, ale díky kvalitně zpracovaným informacím může obohatit i starší.

Zdroj: Hravouka – Little Mouse’s Encyclopedia

Související články

2 Comments

  1. Zajímavá česká appka pro předškoláky je taky Edudadoo. Spojuje obrázky se zvuky v různých zábavných aktivitách. Kromě originálních ručně kreslených obrázků můžou rodiče dětem přidat vlastní fotky a nahrát vlastní zvuky, takže pak děti hrají mluvící pexeso se členy rodiny, zeleně vybarvují tátovy fousy, vybírají podle štěkání mezi fotkami Micky a Alíka a podobně. Edudadoo se prostě snaží využít technologii smysluplně k aktivitám, které by se jinak dělaly blbě, nebo by ani dělat nešly. Jede to na iOS i Androidu, na tabletech i telefonech. http://www.edudadoo.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button