Dítě a hra? Nerozlučná dvojka. Máme pro vás několik inspirativních tipů

V dětství je hra považována za jednu z nejdůležitějších činností, díky které dítě poznává svět a připravuje se na dospělý život. Její význam je nezanedbatelný a zaslouží si maximální pozornost. Které hry doporučujeme vyzkoušet?

Hru jako takovou je těžké definovat, protože pro dítě mohou být i všední činnosti součástí hraní. Jednu z oblíbených kategorií her pro nejmenší tvoří společenské hry. Ty jsou příjemným zpestřením nejen pro děti, ale také pro rodiče. Zahrnují mnoho oblastí poznání a díky nim se dítě může zábavnou formou mnoho dozvědět a naučit. Zároveň si trénuje motoriku, paměť, strategické myšlení, fantazii, soustředění a v neposlední řadě i mezilidské vztahy.

Univerzální věk, kdy s dětmi začít hrát společenské hry, neexistuje. Je však zajímavé, že jednoduchá pravidla může dítě pochytit už v kojeneckém věku. Například oblíbené schovávání za ručičky a následné vykouknutí. Později děti vkládají tvary do otvorů, hrají si s jednoduchými labyrinty, přiřazují k sobě barvy, stejné předměty a další. Opravdové společenské hry začínají chápat během batolecího věku. Velmi závisí na jedinci. Dítě by mělo být schopno pochopit pravidla, umět komunikovat a mít o společnou hru zájem.

Univerzální věk, kdy s dětmi začít hrát společenské hry, neexistuje. Je však zajímavé, že jednoduchá pravidla může dítě pochytit už v kojeneckém věku.

Nejjednoduššími hrami, kterými můžete začít, jsou pexeso, domino či jiné hry s přiřazováním. Vhodné je pro začátek použít jen několik párů/kusů pro nácvik a postupně je přidávat.

Nezapomeňte ani na vhodné provedení, se kterým se malému dítěti bude dobře manipulovat.

Dřevěné pexeso s jednoduchými obrázky je ideální pro batolata. Zdroj: hrackyvzdelavacky.cz

Další klasickou hrou je Člověče, nezlob se. Pro nejmenší děti, které ještě neumějí počítat, je dnes na trhu i velké množství variant s obrázky a barvami.

Zdroj: Teddies

Pro nácvik soustředění a procvičení jemné motoriky u malých dětí jsou ideální balanční hračky, u kterých na sebe stavíte předměty a nesmějí se vám zhroutit. Této hře může předcházet stavění komínů z kostek.

Zdroj: hrackyvzdelavacky.cz

Oblíbenou hrou mezi malými i většími dětmi je Hmatej a najdi!. V sáčku jsou ukryty předměty, které hráč musí hmatem poznávat. Nejmenší děti mohou začít tím, že si vyberou náhodnou věc, na kterou se mohou podívat a kterou se pak pokusí pojmenovat a popsat.

Zdroj: hrackyvzdelavacky.cz

I když se ze začátku můžete setkat s neúspěchem, stačí vytrvat nebo hraní na chvíli odložit. Jakmile děti pochopí pravidla a hra je začne bavit, velmi rychle dokážou stoupat a začnou se zajímat složitější hry.

Mezi ty patří například dětské Bingo – v naší nabídce najdete variantu od eeBoo – Farmářský trh. Hra je jednoduchá na pochopení, ale vyžaduje soustředění a trpělivost. Každý hráč dostane kartu se svým farmářským obchůdkem, který musí co nejdřív naplnit zeleninou, ovocem a farmářskými výrobky.

Zdroj: hrackyvzdelavacky.cz

Nebojte se ani karetních her. Do začátku dětem pomůže s uchopením držáček na karty. Jednoduchý princip hry v sobě ukrývá černý Petr a následně se dětem určitě zalíbí obrázkové kvarteto.

Zdroj: hrackyvzdelavacky.cz

Při výběru her se řiďte tím, co dítě právě baví, zajímá a jaké jsou jeho schopnosti. Uvidíte, že vám společenské hry do života přinesou mnoho zábavy.

Zdroj
Hračky Vzdělávačky

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button