Jak se vzdělávat ve volných chvílích? Zkuste podcasty!

V zácpě cestou do práce, při ranním běhu nebo třeba při domácích pracích… V novém seriálu magazínu Perpetuum nabízíme, jak se i takové momenty dají využít k vlastnímu vzdělávání, navíc velmi příjemnému a zábavnému.

Podcasty, neboli mluvené slovo šířené přes internet, nejsou žádnou novinkou. Teprve v posledních letech se však s nimi pořádně roztrhl pytel. Na první pohled se podobají klasickému rádiu, oproti němu však mají nesporné výhody. Jednotlivé pořady i čas poslechu si vybíráte sami a s mobilem po ruce jsou dostupné kdekoliv. Není jim potřeba věnovat plnou pozornost a výborně se hodí jako doplňková činnost. Nejvíce v anglickém jazyce, ale už i v češtině přicházejí s nepřebernou šíří témat, kde si mezi posledním zpravodajstvím, politickými komentáři, uměním, lifestylem nebo třeba vzdělávacím obsahem vybere opravdu každý. Právě na poslední jmenované se v dnešním článku zaměříme.

Kde podcasty najít

Neexistuje nic jednoduššího než na mobilu otevřít jednu z mnoha aplikací (nabízejí se oblíbené Spotify, Google Podcasts nebo Apple Podcasts), vyhledat název pořadu a přidat si ho ke svým oblíbeným, či se stát jeho odběratelem. Aplikace kromě toho umožňují stažení jednotlivých dílů podcastů do mobilu, takže na další poslech nepotřebujete ani připojení k internetu.

Tipy na vzdělávací podcasty v angličtině

Byť poslech v angličtině může představovat už sám o sobě vzdělávací výzvu, rozhodně není potřeba se mu hned vyhýbat. Zvlášť díky popularitě podcastů v USA si lze v anglickém jazyce vybrat z opravdu široké a rozmanité nabídky, co stojí i za občasné problémy s porozuměním. Kdo se i přesto na cizí jazyk necítí, může začít u podcastů, které jsou na výuku angličtiny přímo zaměřeny.

Takovým je 6 Minute English od britského BBC. Ten si pro každou epizodu najde zajímavé téma z každodenního života, u kterého dva moderátoři při vzájemné diskuzi vypíchnou a vysvětlí důležitá slovíčka.

Názvem by mohl trošku klamat podcast Freakonomics Radio, který se svým specifickým pohledem dívá na odvrácenou stranu všeho, co se kolem nás odehrává. Produkčně úžasně propracovaný pořad odhaluje, jak důležité může být pouhé jméno pro naši budoucnost, kde se vzaly supermarkety a jak pomohly USA vyhrát studenou válku, či co se můžeme naučit od revolucionáře v závodním jedení. Ve vyprávění jednotlivých příběhů často pomáhají moderátorovi známé osobnosti nebo třeba laureáti Nobelových cen.

Foto: Creative commons zero

S podobně poutavým stylem přichází i Planet Money od amerického NPR. V tomto podcastu náhle zjistíte, že ekonomická témata, která se stále opakují v denním přehledu zpráv, ukrývají zajímavé příběhy o tom, jak funguje společnost v jednadvacátém století.

Ze stejné produkce každý týden vychází TED Radio Hour, kreativně propojující pod jedním tématem různé příspěvky z TED konferencí po celém světě. Do necelé hodiny se vejde neurolog, komik a odbornice na primáty, kteří společně odhalí, proč je důležité, aby si lidé hráli. Nebo 5 různých vědců a vědkyň, kteří zase o kousek více přiblíží poslední vesmírné objevy.

Za názvem podcastu 99% Invisible se chytře schovává design, který na místech, kde už ho ani nevnímáme, řídí naše životy. Proč někdy 5 minut trvá jako věčnost a jindy celá hodina uteče jako voda? Či proč jsou proporce figurín na automobilových crash testech pouze mužské?

V rozhovorech na How I Build This se střídají zakladatelé těch nejznámějších společností a vyprávějí inspirující příběhy často složité cesty za současným úspěchem. Třeba James Dyson, kterého jednou napadlo sestrojit bezsáčkový vysavač, nebo Joe Gebbia, co neměl na zaplacení nájmu a dnes spoluvlastní celosvětově známou službu Airbnb.

Z oblasti historie je zajímavý History of the World in 100 Objects, v jehož hledáčku se na škále sahající od sochy ze starověkého Egypta po obyčejnou kreditní kartu objevují každodenní, ale i v muzeích střežené historické předměty. Jejich příběhy přibližují jednotlivé kapitoly z učebnice dějepisu.

Učitele a kohokoliv, koho zajímá vzdělávání samotné, by také mohl oslovit Teacher Toolkit, následující populární blog učitele z Velké Británie, či Top Class od OECD, ve kterém se probírají nejnovější data o vzdělávání ve světě.

Podcastů existuje nepřeberné množství, za zmínku jistě stojí velmi zajímavý Brain Stuff, který v krátkých epizodách vysvětluje třeba různou barvu světových oceánů, Stuff you Should Know, jeden ze současně nejpopulárnějších podcastů, velmi uvolněné rozhovory od The Joe Rogan Experience, či na leadership zaměřený Jacko Podcast, uváděný bývalým vojákem speciálních sil amerického námořnictva.

Foto: Creative commons zero

Tipy na vzdělávací podcasty v češtině

V porovnání s anglickým sice není český obsah často tak propracovaný, určitě však stojí za pozornost. Obecně se dají doporučit podcasty Českého rozhlasu, které sdružují jednotlivé pořady z různých stanic. Patří mezi ně Příběhy 20. století, Host Lucie Výborné, či celé Radio Wave. Podobně lze v podcastové formě poslouchat vybrané pořady České televize, třeba Hyde Park Civilizace.

Již mimo produkci veřejnoprávních médií stojí rozhovory Deep Talks, kde se mezi hosty objevili již Daniel Landa, Mikuláš Minář, Ladislav Zibura a mnozí další. Rozmanité díly spojuje velmi uvolněná nálada a odvaha vydat se až k jádru debatovaného tématu. Podobné jsou rozhovory Proti Proudu, které fungují již o něco déle a nabízí se u nich poslech nějaké ze stále aktuálních epizod z minulosti.

Svět podcastů je opravdu veliký! Komu by proto ani náš výběr nestačil, zabrouzdejte na stránku Radiotopia, kde se sdružuje mnoho dalších inovativních podcastů. V mateřském jazyce pak najdete největší sbírku pořadů na stránce České Podcasty.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button