Jak se vzdělávat ve volných chvílích? Zkuste YouTube!

Trávíte každý den hodiny sledováním videí na internetu? Že ne? Tak to jste ještě neobjevili celé zákoutí „edutainment“ obsahu na YouTube. V dalším dílu seriálu magazínu Perpetuum ukazujeme, jak se i momenty večerního odpočinku s mobilem v ruce dají využít k vlastnímu vzdělávání, navíc velmi příjemnému a zábavnému.

Největší světová platforma na sdílení video obsahu nikdy neobsahovala jen hudební klipy, trailery k filmům, vlogy nebo Let’s Playe. Edutainmentu, spojení učení a zábavy, se věnuje u nás i v zahraničí mnoho kanálů, které si za léta své existence našly opravdu široké publikum. A není divu! Jejich sledování dokáže být opravdu návykové, a jelikož lehce motivují další zájem, využívají je učitelé od základky po vysokou. Ty nejlepší a nejzajímavější kanály vám v tomto článku představíme.

Tipy na vzdělávací videa v češtině

Domácí YouTube je sice oproti anglickému miniaturní, i tak u nás ale vzniká spousta parádního obsahu. Za těmi snad nejpovedenějšími videi stojí Akademie věd a naleznete je na kanále Otevřená věda. Za pozornost stojí zejména série NEZkreslená věda, kde se s komentářem Pavla Lišky vydáte v deseti minutách po stopách lidské imunity a vzniku nádoru, teorie relativity nebo dějin peněz. Úspěch pořadu značí snad i to, že má již další tři desetidílná pokračování.

Na své objevení oproti tomu zatím čeká kanál Na ubrousek, který s pomocí animace, zajímavých příběhů, poutavého komentáře a obyčejného kuchyňského ubrousku představuje krásu matematiky, základů fyziky a občas i českých dějin. Víte, jak zatáčí vlak nebo proč jsou kanály kulaté?

Maturantům se bude hodit projekt učitele češtiny Davida Jirsy, který Na potítku rozebírá nejznámější česká i světová literární díla a přidává k nim mnoho svých osobních názorů a interpretací. Spíše mladší diváky by poté mohl zaujmout postranní kanál známého youtubera Martina Roty, který odpovídá na otázky, jež nás napadnou, jen když se pořádně podíváme okolo sebe. Jak se počítají kalorie? Nebo jak funguje bezkontaktní karetní platba? Vědecké kladivo odpoví.

Tipy na vzdělávací videa v angličtině

Jestli se někdo rovnou zarazil, nemusí. Svět obrovského anglicky mluveného YouTube pomáhá přiblížit webová stránka provozovaná Mladou frontou Videacesky.cz, kde naleznete mnohé ze zde zmiňovaných pořadů s českými titulky.

Začít můžete u OverSimplified, který animuje a vtipně karikuje světové dějiny. Od událostí tvořících základ každé hodiny dějepisu (obě světové války, Velká francouzská revoluce) po ty méně důležité, ale o to zábavnější (australská Válka s emuy, Válka o vědro mezi městy Bologna a Modena).

Když už jsme začali s kanály zaměřenými na historii, nemůžeme vynechat Geo History. Od ostatních se odlišuje videi soustředěnými okolo tématu, spíše než časového období. Takovým je třeba shrnutí moderní historie ropy nebo dějiny židovského národa.

Koho zajímá antika, ten si jistě přijde na své na Historia Civilis. Nejenže se zde dozví, jak se Caesar dostal k moci nebo jak bojoval Alexandr Veliký. Může se ponořit i do každodenního římského nebo athénského života a hledat kořeny současného demokratického systému. Aedil, Consul, Quaestor – co tyto funkce obnášejí, jak se volilo, s čím nepočítala ústava Sparty?

Na kanále Veritasium se kanadskému youtuberovi Dereku Mullerovi daří již více než 9 let vysvětlovat poslední vědecké objevy i základní principy zejména fyziky. Začněte u Nejvíce radioaktivních míst na Zemi, kde zavítáte i do dolu Svornost v Jáchymově a zjistíte, proč je kuřák vystaven ionizujícímu záření více než astronaut ve vesmíru.

Více technicky zaměřený je Derekův kolega Destin, který dříve studoval letecké a kosmické inženýrství. Pro vzdělávací videa na SmarterEveryDay střílí pod vodou, aby sledoval dráhu kulky, učí se jezdit na reverzním kole, aby se odnaučil jezdit na tom normálním, a sestrojuje vlastní rakety.

Ještě o kousek dál jde youtuber Michael Stevens v sérii Mind Field. Opakuje v ní základní psychologické experimenty a nebojí se třeba sám stát pokusným králíkem, izolovaným na tři dny v malé místnosti. Dříve zpoplatněný pořad vydávaný na jeho kanále Vsauce teď můžete sledovat úplně zadarmo.

Tou nejhezčí animací se může chlubit malý tým stojící za Kurzgesagt. Aby taky ne, když je jejich motivací, aby byla věda nádherná nejen pro ty, kdo se jí pracovně zabývají každý den. Za více než šest let tvorby nastřádali přes 10 milionů odběratelů a vydali přes 100 videí.

Stylově i podobně veliký je YouTube projekt slavné konference TED, TED-Ed. Ten je kromě jiného zcela unikátní ve svém zpracování řeckých i severských mýtů a pověstí. A nedávno se nám rozhodl pomoci utéct z vězení ve fiktivním světě tím, že nás naučí myslet jako počítačové kodéry.

Politickým tématům se věnuje americký Vox a zvláštní doporučení si zaslouží série Vox Atlas, zaměřená na místa momentálního největšího mezinárodního politického napětí. Pomůže vám tak pochopit situaci v Kašmíru, Jihočínském moři nebo celou historii ISIS.

Vzdělávacích kanálů je na YouTube nesčetně a pokrývají všechna možná témata. Se zájmem o zeměpis se podívejte na Atlas Pro, pokrývající geografii, geologii, ekologii a biologii. Tom Scott vás zase provede zajímavými místy po celém světě. A jestli ujíždíte na fyzice, je tu pro vás Minute Physics nebo Real Engineering a pro opravdové nadšence do matematiky i 3Blue1Brown. Hudbě se věnuje 12tone a na letectví a logistiku je zaměřený Wendover Productions. Doporučení si určitě zaslouží také AsapSCIENCE se svojí sérií AsapHEALTH, CGP Grey, na nějž si vzpomeneme při každé zácpě na dálnici, a Cheddar, jenž nám třeba vysvětlí, proč nemáme v autobusech bezpečnostní pásy.

Po podcastech je toto druhý díl ze série přibližující alternativní způsoby vzdělávání. Světy podcastů a YouTube mají mnoho společného. Nejeden youtuber kromě svého kanálu tvoří i poslechový obsah a nabízí vám tak příležitost ponořit se do probíraných témat ještě hlouběji.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button