Jak studovat vysokou školu
z domova

Výuka na vysokých školách je sice zrušená, ale zkouškové stále zůstává na obzoru. Naštěstí dnes existuje mnoho alternativ ke knihám z knihovny. Přinášíme seznam doporučených a vyzkoušených online e-learningových platforem a aplikací, free kurzů od univerzit a jiných zdrojů, které se hodí nejen při dočasném uzavření škol, ale i nedostatku času, špatné výuce, zanedbání předchozích semestrů nebo třeba nadšení ze samotného vzdělávání.

Tento článek navazuje na tipy pro online výukupro základní a střední školy. Ve volných chvílích lze také spojit učení se zábavou. Podívejte se proto na naše doporučené podcastové pořady a YouTube kanály.

Většina platforem je v angličtině. Zkratku [CZ] uvádíme u těch, které mají českou lokalizaci nebo jsou přímo v češtině tvořené. Podle dostupnosti také uvádíme služby, které jsou zdarma [free], které jsou zdarma jen na zkušební dobu [free trial] nebo které jsou zcela placené.

Všeobecné

Academic Earth [free]

S myšlenkou, že každý si zaslouží přístup k tomu světově nejlepšímu vzdělání, vznikl web Academic Earth, který sdružuje online kurzy předních univerzit. 232 kurzů od MIT, 161 od Stanford University a v seznamu nechybí ani Oxford, Princeton a další známé univerzity. Vyberte si konkrétní bakalářský či magisterský program, zaměření a předmět. Nebo se dívejte na záznamy přednášek přímo z dané instituce.

Open Yale Courses [free]

Přibližně 40 kurzů nabízí zdarma Yale university. Jelikož z každé oblasti (chemie, angličtina, filozofie, historie, fyzika…) nabízí jen pár kurzů, nevystačí na celé studium, ale spíš jako jeho doplnění. Na druhou stranu mají kurzy vypsaný konkrétní sylabus a připojené  materiály ke stažení. Podívejte se třeba na teorii her.

MIT Open Courseware [free] 

Velmi obsáhlý web sdružující kurzy z Massachusettského technologického institutu. Byť je MIT známý především pro  přírodní vědy, tento web se na ně rozhodně neomezuje.

Open Culture [free] 

Jako obrovský seznam s odkazy slouží Open Culture. Dostanete se z něj nejen na kurzy univerzit z celého světa, ale i volně stažitelné audioknihy, učebnice a filmy. Navíc také odkazuje na MOOCs kurzy (Massive Open Online Courses) s certifikáty. Ty již však mohou být placené. Portál Open Culture nabízí tolik obsahu, že se nejeden student může cítit možnostmi až zahlcený.

Coursera [free / free trial / placené] 

Coursera dává dohromady kompletní kurzy nejen od univerzit, ale i významných firem jako Google nebo IBM. Kurzy jsou načasované a trvají klidně i několik týdnů. Nabízí certifikáty či potvrzení o studiu.

Foto: coursera.org

edX [free / free trial / placené] 

edX je služba podobná portálu Coursera. Nabízí kurzy a certifikáty od předních světových univerzit.

Khan Academy [free], Khanova škola [free, CZ] 

Khan Academy se soustředí spíše na základní a středoškolské vzdělání. To ale neznamená, že nenabízí mnoho užitečného obsahu i pro vysokoškoláky. Navíc mnoho kurzů podporuje češtinu – buď samotným dabingem, nebo alespoň v titulcích.

Programování, kódování, web design

W3schools [free]

Velmi široké spektrum tutoriálů od HTML a CSS, XML přes programovací jazyky (Python, Java, C++, C#) až k webdesignu a dalším.

Foto: w3schools.com

Code Academy [free / free trial] 

V základní verzi nabízí Code Academy 180 hodin obsahu. Pro další učení kódování je však potřeba již platit měsíční poplatek.

Specifické

Ekonomie

Marginal Revolution University [free]

Projekt dvou profesorů, kteří si vzali do hlavy představit ekonomii tím nejpoutavějším stylem, který si jen jde představit. Kromě jednotlivých témat vysvětlují i ekonomické fenomény – třeba Avengers a globalizace.

Foto: Marginal Revolution University – mru.org

Matematika

Isibalo [free, CZ]

Isibalo má ve své zásobě vysokoškolské i středoškolské matematické problémy. Bude se hodit obzvlášť v situaci, kdy je potřeba si zopakovat i matematiku ze střední.

Foto: isibalo.com

Patric Just Math Tutorials [free]

Obdoba českého portálu Isibalo. Ve videích Patric vysvětluje matematiku od základní po vysokou školu.

E-learningových služeb je neuvěřitelné množství. Mezi ty, které jsme zatím nevyzkoušeli, ale vypadají velmi zajímavě, patří: Alison, Udemy, LinkedIn Learning, Solo Learn, iversity. Dejte nám v komentářích vědět, jestli znáte nějaké další a které doporučujete.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button