Jak to chodí na kolejích aneb Pár dobrých rad pro nováčky

Blíží se začátek nového akademického roku a pro některé z vás i nástup na vysokou školu. Pokud se nachází daleko od místa vašeho bydliště, nejspíš se kvůli tomu přestěhujete na kolej. Jak to tam chodí a co je potřeba si na ní zařídit?

Protřelým vysokoškolským mazákům mohou rady ohledně ubytování na kolejích přijít úsměvné, ale možná si stačí jen vzpomenout na své první dny v akademickém prostředí, ve skutečném světě „dospělých“, na nejistotu, novotu i chybějící oporu v podobě známých spolužáků. Takže vítejte mezi vysokoškoláky.

Kolej není internát

Možná jste před nástupem na vysokou školu studovali na střední, kterou jste taky měli daleko od domova, a od neděle do pátku přespávali na internátě. Ale i když se jedná o ubytování pro studenty, oba typy zařízení se od sebe liší.

Zatímco na internátu pobývají především nezletilí studenti, na vysokoškolských kolejích najdete zpravidla jen dospělé. Z toho vyplývá, že na obou místech bude přístup jiný.

Na kolejích nebudete mít žádné večerky ani budíčky, dokonce ani jinak určený program. Kdy se vzbudíte, vykonáte osobní hygienu, budete se učit a půjdete spát, je zcela na vás. Stejně tak vás nikdo v pátek odpoledne nebude posílat pryč – na kolejích můžete zůstávat i přes svátky a víkendy. Někteří studenti dokonce zůstávají na kolejích i během letních prázdnin.

Na druhou stranu, to, že budete bydlet na koleji, neznamená, že se vás nebudou týkat žádná pravidla.

Seznamte se s kolejním řádem

Kromě zřejmých zásad, že nesmíte ničit vybavení kolejí a musíte dodržovat noční klid, byste měli věnovat pozornost i platbě kolejného a odstoupení od smlouvy, tedy odstěhování se z kolejí.

Ačkoliv teď třeba na své budoucí škole nikoho neznáte, seznámíte se časem se svými spolužáky a možná se budete chtít sestěhovat. Jenže pokud se včas z kolejí neodhlásíte, budete muset platit nejen nájem v novém bytě s kamarády, ale i na koleji, kde vám bude dobíhat ubytovací smlouva. Další variantou je prostě počkat na začátek dalšího akademického roku a ubytovací smlouvu na koleji neprodloužit.

Zabalte si s sebou jen to nejnutnější

Pokud bydlíte kromě kolejí ještě někde jinde (například u rodiny), nemá cenu si brát na kolej celý svůj majetek. S největší pravděpodobností beztak zjistíte, že kolejní pokoje jsou docela malé. (Autorka tohoto textu vzpomíná, jak jela v prvním ročníku na kolej s kufrem a obří taškou a v posledním už jen s kufrem.)

Využijte na začátku akademického roku studentských slev a nakupte ve městě, kde budete studovat, školní potřeby za zvýhodněné ceny. Je to také příležitost pořídit si od starších spolužáků použitá skripta a učebnice, zatímco za nové publikace z knihkupectví byste zaplatili mnohem víc (dejte si však pozor na to, aby byly informace stále aktuální – z katalogu vyučovaných předmětů zjistíte, jaká vydání budete potřebovat, případně vám informaci podají vyučující). Stejně tak nemá smysl si brát z domova hromadu hygienických přípravků: Šampon, mýdlo a pastu na zuby nakoupíte v každém městě a do letních prázdnin je stejně spotřebujete.

A co kuchyňské potřeby? Různé koleje poskytují různé spotřebiče a ne všude najdete například mikrovlnnou troubu. Abyste však nemuseli toto vybavení složitě převážet, můžete se s novými sousedy a spolubydlícími dohodnout, že se na něj složíte, zakoupíte ho na místě a na konci roku si ho někdo odveze, nebo ho prodáte. Což nás přivádí k dalšímu bodu…

Seznamte se se spolubydlícími a sousedy

Nemusíte být nutně kamarádi, ale je lepší, když jste s lidmi na pokoji a na patře zadobře. Jak jsme si vysvětlili výše, s ostatními studenty můžete sdílet nebo si půjčovat kuchyňské náčiní, ovšem to není zdaleka vše: Například když budete nemocní, mohou za vás spolubydlící dojít na nákup nebo vám pomoct s učením.

Pokud máte sourozence a bydleli jste s nimi v dětském pokoji, nejspíš tušíte, jak je důležité si navzájem vycházet vstříc ohledně vstávání a usínání nebo klidu na učení. U spolubydlících na koleji to platí stejně: Pokud se raději učíte v noci, ale váš nebo vaše spolubydlící vstává druhý den brzy ráno, je lepší si zajít do studovny než se po půlnoci hádat kvůli rozsvícené lampičce.

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button