Slyším, tedy čtu

Představte si pošmourné nedělní odpoledne, kdy počasí přímo vybízí k tomu se zachumlat do peřin a užít si den u dobré knihy a lahodného čaje. Jenže vy jste v takovém rozpoložení, že i držet knihu a otáčet její stránky vám přijde náročné. Možná právě teď rádi sáhnete po audioknize. Některé audioknihy však mají i jiné poselství, než je převyprávění příběhu. Vznikly totiž za účelem pomáhat. Zachumlejte se, audiokniha začíná vyprávět svůj příběh.

Ve stejné chvíli, kdy vy posloucháte z pohodlí vaší postele další skvělý příběh, vyráží pětadvacetiletá Petra, i navzdory nevlídnému počasí, za svou dobrovolnickou misí. Ona a další hrstka lidí, už od podzimu roku 2013 ve svém volném čase načítají audioknihy pro všechny, kteří si je sami přečíst nemohou. Zejména pro lidi se zrakovým postižením, ale i pro seniory a lidi mentálně či fyzicky postižené. Dobrovolníky spojuje láska ke knihám, které s sebou nesou velmi silný příběh, a které nejsou na trhu tak snadno k sehnání, a potřeba pomáhat lidem, kteří podobné, ne vždy jednoduché příběhy žijí.

Petra mezitím dorazila do nahrávacího studia, skládá deštník a zdraví se s ostatními dobrovolníky ve studiu. Jedná se o učitele, hudebníky, divadelníky a speciální pedagogy, kteří dnes také přišli číst knihu, která se právě nahrává. Za tu dobu, co projekt „Slyším, tedy čtu“ existuje, se jich v nahrávacím studiu vystřídalo kolem třiceti. V poslední době se do čtení zapojují i děti, takže si tedy na své přijdou i ti nejmenší.

Na nahrávání panuje přátelská atmosféra, zakladatelka projektu „Slyším, tedy čtu“ Romana Straussová rozděluje role. Knihy, které se zde namluví a jsou zdarma ke stažení na webu www.slysimtedyctu.cz, jsou oblíbené zejména proto, že jednu knihu namlouvá více lidí. To, jak daný člověk knihu chápe, vnímá a prožívá, se specificky odráží i ve formě projevu. Knihy tím dostávají nový a pro posluchače naprosto unikátní rozměr. Navíc to, že se lidé během čtení střídají, umožňuje nevidomým orientaci v textu, a to je vlastně to nejdůležitější. „Knihy čteme v nahrávacím studiu v Lounech. Jsme v úzkém kontaktu s nevidomou Blankou Janečkovou, se kterou konzultujeme postup apod., snažíme se, aby knihy byly pro posluchače co nejpříjemnější, na základě toho vybíráme i čtenáře. Například barva a poloha hlasu jsou pro nevidomé opravdu mnohem důležitější, než bychom si mohli myslet,“ říká Romana Straussová. Nápad namlouvat knihy vznikl na základě osobní potřeby zakladatelky – zprostředkovat lidem z okolí, kteří si z různých důvodů nemohli číst knihy sami, zážitek ze čtení. Audiokniha nebyla v té době neznámý pojem, ale Romana Straussová chtěla věnovat pozornost i knihám nemainstreamového charakteru. To se jí skutečně podařilo – v dnešní době je ke stažení jedenáct knih, což je, vzhledem k tomu, že projekt funguje pouze na bázi dobrovolnosti všech aktérů, skutečně požehnaný počet.

To, jak daný člověk knihu chápe, vnímá a prožívá, se odráží i ve formě projevu. Knihy tím dostávají nový a pro posluchače naprosto unikátní rozměr.

Nezisková organizace „Slyším, tedy čtu“ se ale před zbytkem světa neuzavírá jen v nahrávacím studiu, ale vyráží pravidelně i na různé slavnosti, kde prezentuje svoji činnost. Na těchto slavnostech má organizace svůj stánek a nabízí jeho návštěvníkům možnost si na vlastní kůži vyzkoušet, jak fungují pomůcky pro lidi se zrakovým postižením, a kde jsou připraveny různé aktivity zaměřené na zrakové postižení. Organizace má tak i osvětový význam, protože pomocí nabídnutých aktivit přirozeně odkrývá svět (a jeho problémy) lidí se zrakovým postižením. Díky tomu všemu se tento projekt dostává do povědomí lidí a jeho poslání se může šířit dál. „Slyším, tedy čtu“ nezapomíná ani na domovy pro seniory, kde žije řada lidí, kteří mají také problémy se zrakem, a kterým požitek, který čtení přináší, jednoznačně chybí. Činnost „Slyším, tedy čtu“ má jednoznačně svůj smysl.

Nahrávání pro dnešní den končí a Petra se loučí s ostatními kolegy, kteří se dnes také podíleli na předčítání. Všichni jsou spokojení, práce na aktuálně předčítané knize celkem pokročila, za jedno odpoledne se jim podařilo přečíst čtyřicet stránek. Díky jejich práci snad brzy bude ke stažení další audiokniha, která bude vyprávět svůj příběh i lidem, kteří by si ji sami přečíst nedokázali.

Jak a kde stahovat

Knihy jsou k dispozici na internetových stránkách www.slysimtedyctu.cz, kde je možnost poslechnout si krátké ukázky a knihy si zdarma stáhnout ve formátu mp3 (s ohledem na autorské právo je zapotřebí znát heslo, které bude uživateli vydáno po prokázání, že patří do cílové skupiny uživatelů). Všechny knihy existují také na CD (ve formátu mp3; na požádání „Slyším, tedy čtu“ vydá i klasická zvuková CD), která budou uživatelům zdarma zaslána.

Doporučené audioknihy:

  • Mary Poppinsová (P. L. Traversová)
  • Zlodějka knih (Markus Zusak)
  • Poupata odkvétají v máji (Herbert E. Bates)
  • Feťácká láska (Phil Shoenfelt)
  • Betonová zahrada (Ian McEwan)

Související články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button